Vogelbescherming en brandweer redden gewond zwanenkuiken uit vijver Abdij van Park

Vogelbescherming en brandweer redden een gewond zwanenkuiken uit vijver Abdij van Park.
Vertommen Vogelbescherming en brandweer redden een gewond zwanenkuiken uit vijver Abdij van Park.
Vrijwilligers van Vogelbescherming Vlaanderen hebben maandagavond een van de zwanenkuikens uit de vijver van de Abdij van Park gevangen. Dat deden ze samen met de brandweer van Leuven. Het dier kon al enkele dagen haar familie niet meer bijbenen. Het is voor verzorging overgebracht naar het vogelopvangcentrum in Kieldrecht.
Het gewonde zwanenkuiken werd uit de vijver gehaald.
Vertommen Het gewonde zwanenkuiken werd uit de vijver gehaald.

Vorige week waren de zwanen nog vrolijk samen op pad, maar dit weekend liep via onze Facebookpagina een melding binnen. Anne merkte op dat een van de jonge zwanen mank liep. “Ze kan de rest van de familie niet bij houden. Zou daar wat aan te doen zijn?”, zo luidde de vraag op Facebook. Zoals dat tegenwoordig wel vaker gaat, stak deze Facebookpost het vuur aan de lont.

Ook het Wildlife Taxi Team, een team van vrijwilligers van Vogelbescherming Vlaanderen, werd op de hoogte gebracht. Vrijwilliger Linus Nootens kwam op zaterdagavond een eerste keer ter plaatse. In de gietende regen merkte hij op dat de zwaan inderdaad trilde op haar poot, maar hij kon niet vaststellen of het om een (zware) blessure ging.

Maandagavond keerde Linus terug met regiocoördinator Marc Annemans. De zwanen waagden zich ditmaal niet op het droge, maar de vrijwilligers zagen het zwanenkuiken wel eenzaam ronddobberen. Daarop besloten ze de brandweer van Leuven in te lichten. Die kwam ter plaatse met een bootje, zodat ze de zwaan konden benaderen in de vijver.

Vogelbescherming en brandweer redden een gewond zwanenkuiken uit vijver Abdij van Park.
Vertommen Vogelbescherming en brandweer redden een gewond zwanenkuiken uit vijver Abdij van Park.

Onder leiding van brandweerkapitein Rolph Vanmassenhove slaagden de vrijwilligers erin om de zwaan te vangen in een net. Ze stelden meteen een blessure vast. “Haar afzondering te water ten opzichte van de andere jonge zwanen had een zeer duidelijke reden. Waarschijnlijk kon het slachtoffer haar familie niet meer volgen vanwege een snijwonde aan haar poot”, duidt Marc.

Vogelopvangcentrum

De zwaan is voor verzorging meegenomen naar het vogelopvangcentrum. “Ze zal na haar herstel teruggeplaatst worden”, weet Zeger Debyser, die als Vriend van de Abdij ook aanwezig was bij de interventie. 

Wie een noodlijdend wild dier aantreft, mag altijd contact opnemen het Wildlife Taxi Team van Vogelbescherming Vlaanderen op het nummer 03 331 97 00 en dit van 9 tot 21 uur.

De brandweer kwam met een bootje ter plaatse.
Vertommen De brandweer kwam met een bootje ter plaatse.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Eduard Vanderheyden

    Ik hoop dat het er goed mee komt .