VIDEO Stef Hublou (56) blaast met zijn hoorn de loftrompet voor spijbelende jeugd: “De aarde spreekt door de mond van Anuna en Kyra”

Opvallend: jeugdige klimaatstrijders krijgen in Hal 5 steun van oudere generaties voor Global Strike

Nadat Stef Hublou in Hal 5 in Kessel-Lo op zijn hoorn had geblazen, trok de geëngageerde jeugd richting Brussel. Hondje Fellow en baasje Stef misten nog geen enkele klimaatmars.
Vertommen Nadat Stef Hublou in Hal 5 in Kessel-Lo op zijn hoorn had geblazen, trok de geëngageerde jeugd richting Brussel. Hondje Fellow en baasje Stef misten nog geen enkele klimaatmars.
Hal 5 in Kessel-Lo liep vanmiddag vol voor het klimaatfestival van KlimaLeuven en Students For Climate. De jeugd was alomtegenwoordig, maar ook oudere mensen steunden de actie. Zo was er de 56-jarige Stef Hublou die op zijn hoorn blaast van ‘contentement’. “Dat ik dit nog mag meemaken. Ik ben al sinds de jaren ’70 een ecofilosoof!”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Na de klimaatmars van 7 februari werd het even stil rond KlimaLeuven en Students For Climate. De studenten organiseerden nog wel een zitstaking op het Ladeuzeplein, maar een groot succes mogen we dat initiatief niet noemen. Toch zaten KlimaLeuven en Students For Climate de voorbije weken niet stil. Achter de schermen werkten ze hard aan enkele evenementen waarvan het klimaatfestival in Hal 5 het eerste was in een reeks van meerdere initiatieven. Hal 5 liep gisteren vlot vol voor het klimaatevent voorafgaand aan de treinreis richting Brussel om aan te sluiten bij de Global Strike. “Met acts, optredens en klimaatvriendelijke foodtrucks hebben we een festivalsfeer gecreëerd voor een erg divers, geëngageerd publiek”, zeggen Raphaëlle de Coen van KlimaLeuven en Aaron Van Poecke van Students For Climate Leuven.

Volgens mij spreekt de aarde met de stemmen van Greta, Anuna, Kyra en al die andere jongeren

Ecofilosoof Stef Hublou (56)

Loftrompet voor jeugd

Aan engagement was er alvast geen gebrek in Hal 5. De 11-jarige Marion Jones –die zopas nog een internationale klimaatpetitie voor kinderen lanceerde- riep de politici nogmaals op om in actie te schieten en kreeg voor haar bevlogen woorden veel lof van de opgedaagde klimaatstrijders. 

Uiteraard was de jeugd alomtegenwoordig, maar ook enkele mensen met meer jaren op de teller waren naar Hal 5 afgezakt. Onder hen de 56-jarige Stef Hublou uit Leuven, geflankeerd door zijn trouwe viervoeter Fellow én met hoorn in de aanslag. “Ik blaas de loftrompet voor de geëngageerde jeugd”, vertelt Stef met ogen die schitteren van trots. Zijn beste trouwe viervoeter Fellow lijkt alvast in te stemmen met de toon van zijn baasje. 

De Leuvense scholieren toonden zich bijzonder enthousiast op het klimaatfestival in Hal 5 in Kessel-Lo.
Vertommen De Leuvense scholieren toonden zich bijzonder enthousiast op het klimaatfestival in Hal 5 in Kessel-Lo.

“Dat ik dit nog mag meemaken…Ik ben al sinds de jaren ’70 erg begaan met het klimaat. Ik omschrijf mezelf graag als ‘ecofilosoof’. Vele jaren gebeurde er niets, ondanks de noodsignalen die onze aarde uitzond. Maar nu is er echt iets veranderd dankzij Greta Thunberg, Anuna en Kyra. Zij nemen de jonge generaties mee en hebben de klimaatstrijd definitief op de politieke agenda gezet. Het is bijna een spiritueel wonder. Volgens mij spreekt de aarde met de stemmen van Greta, Anuna, Kyra en al die andere jongeren die zich vandaag engageren. Uiteraard volg ik de geëngageerde jeugd ook vandaag naar Brussel. Mijn hond Fellow, mijn hoorn en ikzelf hebben nog geen enkele klimaatmars gemist. We gaan door tot de aarde gered is!”

Of het niet duur zal zijn, moet nog worden afgewacht maar ondertussen is er wel draagvlak over de generaties heen om dringend maatregelen te nemen.
Vertommen Of het niet duur zal zijn, moet nog worden afgewacht maar ondertussen is er wel draagvlak over de generaties heen om dringend maatregelen te nemen.

Het Nieuwstedelijk staakt

Nog dit: ook de leden van theaterhuis Het Nieuwstedelijk tekenden present voor de Global Strike. Ze schorsten zelfs enkele voorstellingen om erbij te kunnen zijn in Brussel. “Sinds de start van de acties verkondigden we al onze steun aan de klimaatzaak. Nu was het tijd om de daad bij het woord te voegen. De consequentie is dat we als organisatie het werk neerleggen om mee te gaan betogen. Daardoor kunnen drie geplande voorstellingen niet plaatsvinden. We annuleren een schoolvoorstelling en een avondvoorstelling van Esperanto in OPEK Leuven en een avondvoorstelling van First Contact in C-mine cultuurcentrum Genk. Tickets worden omgeboekt en we zoeken naar nieuwe speeldata. Deze keer krijgt klimaat voorrang op cultuur!”

Bekijk hieronder de fotoreportage:

Vertommen
Vertommen
Vertommen
Vertommen
Vertommen
Vertommen
Vertommen
Vertommen
Vertommen
VertommenReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.