VIDEO: riskeren fietsers hun leven aan de Tiensepoort?

Mich De Winter (sp.a) dringt aan op extra controles

De Tiensepoort in Leuven, al jaren een doorn in het oog van zwakke weggebruikers. Zowel fietsers als voetgangers worden er geregeld op een gevaarlijke manier geconfronteerd met wagens die richting Tiensesteenweg of station afdraaien. Mich De Winter (sp.a) dringt er nu bij het stadsbestuur op aan om er vaker te controleren op roekeloos rijgedrag..
Zowel voor fietsers als voor autobestuurders is de Tiensepoort een gevaarlijk kruispunt.
Vertommen Zowel voor fietsers als voor autobestuurders is de Tiensepoort een gevaarlijk kruispunt.

Voor omwonenden van de Tiensepoort is het een gekend beeld: een fietser steekt over terwijl een automobilist afdraait richting station. In het beste geval gaat die laatste tijdig in de remmen, in het slechtste geval botsen ze. De gevaarlijke situatie werd al vaker aangekaart, maar tot op heden is er nog geen verandering in gekomen.

Voor Mich De Winter is de tijd dan ook aangebroken om in te grijpen. “Ook ter hoogte van café Kaminsky kruisen fietsers en automobilisten elkaar op nog geen twintig meter — zelfs twee tot drie keer. Gevaarlijk... En voor alle duidelijkheid: het is vooral op rustige momenten dat het onveilig is. ’s Ochtends en ’s avonds heeft de drukte gelukkig nog een remmend effect.”

Niets houdt de stad Leuven tegen om extra controles uit te voeren aan de Tiensepoort

Mich De Winter (sp.a)

Blijft de vraag wat de stad kan ondernemen, want de Tienspoort valt onder de bevoegdheid van het gewest. “Structurele maatregelen kan het bestuur niet nemen”, knikt De Winter. “Maar niets weerhoudt de stad ervan om extra controles in te voeren zodat roekeloze autobestuurders geverbaliseerd kunnen worden. Uiteraard is ook dat niet zaligmakend, maar de tijd voor actie is aangebroken. En Leuven moet ook blijven aandringen op een structurele aanpak van dit zwarte punt. Alleen op die manier kunnen we de Tiensepoort veilig oversteken — per wagen of fiets.”

Werken op de planning

Het Agentschap Wegen en Verkeer laat intussen weten dat er op 4 april ingrijpende werken van start gaan aan de Tiensepoort. Zo zal het fietspad richting Provinciehuis tot drie meter verbreed worden en zullen zwakke weggebruikers in het algemeen meer ruimte krijgen. Tegen 8 april zouden die werkzaamheden reeds klaar moeten zijn. Voor De Winter is dat een stap in de goede richting, al blijft hij toch wat op zijn honger zitten. “Ik pleit voor een grondigere aanpak van dit kruispunt. Het kan niet dat we hier nog een legislatuur op moeten wachten. Het Vlaams Gewest zou bijvoorbeeld al kunnen beginnen met een betere afstelling van de verkeerslichten, zodat fietsers en automobilisten elkaar zo min mogelijk moeten kruisen. En ook zijn de huidige werkmarkeringen ondermaats. We moeten dus met snelle ingrepen de veiligheid aan de Tiensepoort efficiënt verhogen.”
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • luc meeus

  Als automobilist is het daar ook niet gemakelijk. Fietsers komen daar van alle kanten. Men moet verdomd goed uit zijn ogen kijken!

 • François De Moor

  Waarom geen flitspalen voor fietsers. Als iedereen doet aan de tiensepoort,komt dit in orde.Geen roodrijders,geen respect voor haaietanden enz.Fietsers denken dat zij boven de verkeersregels staan.Eerste punt van de regering, opvoeden van de fietsers.

 • Jan Delrue

  Was de heraanleg van dit kruispunt niet het werk van 'Langzaam Verkeer': een en al onduidelijkheid...en gebrekkige zichtbaarheid. Toch geslaagd voor langzaaaaaam verkeer.Toegegeven, het is niet eenvoudig. Te overwegen: periode van 2min om fietsers in alle richtingen tegelijk te laten oversteken, afgewisseld met rood/groen voor wagens.

 • Lydia Hoogers

  In het video fragment kan je duidelijk al het probleem zien. Er staat een omgekeerde driehoek, maar toch blijven de fietsers maar rijden zonder nog maar af te remmen. Het probleem is dus niet bij de automobilist ( Ben zelf geen automobilist maar een fietser) maar bij de fietsers. Elke Leuvenaar weet dat de studenten ( jong en oud) meer hun roekeloos fietsen het probleem is.

 • jos theys

  Boter aan de galg ! Plaats de fietsers voor de auto's zodat ze kunnen vertrekken naar alle richtingen zonder in conflict te komen met andere weggebruikers. Geen nieuwe faciliteiten maar discipline voor fietsers, de chaos is groot genoeg.