VIDEO. Passagier geeft racistische commentaar op zwarte personen in bus, maar studente laat zich niet doen

De man die racistische opmerkingen maakte tegen Félicia.
Félicia Mukendi De man die racistische opmerkingen maakte tegen Félicia.
Félicia Mukendi, een Leuvense studente, heeft op Twitter videobeelden geplaatst van een man die haar duidelijk racistische verwensingen naar het hoofd slingert. De jonge vrouw liet de commentaar echter niet zomaar over zich heen komen en verdedigde zichzelf en de drie andere zwarte passagiers, waaronder twee kleine kindjes.

Félicia vertelt hoe ze op de bus stapte in Leuven om naar haar kot te gaan en achter een zwarte vrouw met twee kleine kinderen ging zitten. Naast haar zat een koppel tegenover elkaar. Volgens haar bleef de man in kwestie de kindjes en de andere zwarte vrouw aankijken, vooraleer hij commentaar begon te geven. “Ik keek hem een paar keer in de ogen om hem te waarschuwen maar dat was blijkbaar niet genoeg voor hem om toch te starten: “Schattig he” zegt hij over die kindjes, tegen die vrouw (natuurlijk heel ironisch) en ik voelde het al opkomen bij me...”, schrijft ze. 

Daarna had de man het volgens Félicia over “al die vreemdelingen daar, allemaal moordenaars, criminelen... daar in Brussel”, om dan te zeggen dat “ze ze allemaal beter zouden opkuisen”.

“En hij bleef doorpraten hoe alle vreemdelingen criminelen en moordenaars zijn, een minuut lang, af en toe keek hij mij aan omdat hij zag dat het snel gedaan zou zijn met zijn spelletje daar. (...) Ik weet enkel dat ik 5 à 10 minuten op de bus zat en hij heel die rit niet is gestopt met het expres uitdagen en racistische dingen zeggen.” Uiteindelijk besloot Félicia de man toch rustig van antwoord te dienen, waarop de man haar zegt dat ze “haar muil moet houden”. “Nee, dat ga ik niet doen, ik zeg wat ik wil omdat u onbeleefd aan het doen bent, waar mensen dan nog bij zijn.”

“Ik post het online, niet om aandacht, maar uit woede, woede voor dit systeem waar racisme steeds ongestraft kan. Nochtans is dit op basis van de wet strafbaar”, zegt Félicia op Twitter. “Ik zal nooit haten of veralgemenen op basis van deze enkeling. Maar dit is hoe dan ook een stijgende trend en dit moet veranderen.” Ze hoopt bovendien dat haar video andere mensen kan aanzetten tussen te komen in zulke situaties. “Dit had even goed anders kunnen lopen ook! Stel ik was helemaal alleen met hem? Of die stapte af aan mijn halte? Speak up when u see it.”
51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Van Cleempoel

  Inderdaad Sandra maar dat mag je niet zeggen hier.Die man blijft kalm .We hebben met verschillende mensen naar fragment geluisterd en het is zei die hem woorden in de mond wil leggen. Ze spreekt over VB als frustratie over dat hij maar een job moet zoeken? Die man heeft zelfs niet gezegd dat hij zonder werk zat.Gewoon uitdagend en die man nog niet laten uitspreken. Chapeau die bleef kalm en sprak dat hij naar Dessel ging dat hoor je nog juist .Luister eerst goed voor je ocharme zegt.

 • Sandra Peeters

  Ik moet duidelijk om een hoorapparaat want in tegenstelling tot onderstaande critici hoor ik langs geen kanten wat die mens nu eigenlijk zegt. Hij lijkt me al wel duidelijk enige tijd voor dit filmpje fel geïrriteerd door de filmende dame. Als hij mensen aan het uitmaken is is commentaar op zijn plaats. Maar stellen dat er in Brussel totaal geen probleem is met bepaalde bevolkingsgroepen is ook niet correct. Dat aankaarten heeft niets met racisme te maken, dat bewust tegenspreken wel.

 • John De roo

  De politiek is verantwoordelijk. Meer en meer krijg je dit soort situaties. Niet goed te praten maar een gevolg van onze migratiepolitiek. Mensen zijn gefrustreerd en reageren verkeerd. Wanneer gaat Brussel de kraan dichtdraaien?

 • Mark Boeie

  Mensen moeten elkaar met rust laten. Ik heb meer schrik van mijn lage pensioen, hoge facturen, dure rusthuis, hoge huisprijzen, neerwaartse gezondheidszorg, slechte scholen, hoge belastingen, slechte spaarrente, facturen gas/water/electriciteit, mijn brandstof, overal camera's,inefficiënte justitie, lage straffen (als ze die zelfs uitzitten) van justitie, dan de buitenlanders die in mijn straat wonen.

 • Dirk Van Ranst

  Citaat Félicia: “Ik zal nooit haten of veralgemenen op basis van deze enkeling." Gelukkig bezit jij tenminste gezond verstand!!