Verloren gewaand beeldje na 221 jaar weer thuis

Het verloren gewaande beeldje is na ruim twee eeuwen weer thuis.
Foto Vertommen Het verloren gewaande beeldje is na ruim twee eeuwen weer thuis.
M-Museum Leuven haalt een kostbaar beeldje van Cornelis Floris II na 221 jaar terug naar Leuven. Een team van M ontdekte het beeldje in maart tijdens een prospectiebezoek aan The European Fine Art Fair (TEFAF) in Maastricht. Dat is een jaarlijkse prestigieuze kunst- en antiekbeurs.

Het beeldje sierde vanaf de 16de eeuw de sacramentstoren van het Celestijnenklooster in Heverlee en werd destijds vergezeld van een soortgelijk beeldje dat tegenwoordig deel uitmaakt van de collectie van de stad Leuven. Vermoedelijk zijn de eeuwenoude beeldjes sinds 1796 niet meer samen geweest.

'Rosse Max en zijn bende'

"Vier jaar geleden hebben M en de stad Leuven ingezet op middeleeuwse beeldhouwkunst. Dat is één van de sterktes van onze collectie. Deze aankoop bevestigt dat deze keuze loont en dat we hierdoor in staat zijn geweest om dit Leuvense werk te identificeren en terug naar onze stad te brengen. Het beeldje werd gemaakt door Cornelis Floris II de Vriendt, één van de belangrijkste 16de-eeuwse beeldhouwers uit de Lage Landen. Leuven is een verloren topstuk van onschatbare waarde rijker", aldus voorzitter van M en schepen van Cultuur Denise Vandevoort (sp.a). De verdwijning van het beeldje is overigens niet onbesproken. De sacramentstoren van het Celestijnenklooster in Heverlee werd in 1796 vernield en geplunderd. Boosdoeners van dienst waren 'Rosse Max en zijn bende', een groep Leuvense revolutionairen.


Slechts een fractie van de kostbare werken in het klooster kon in veiligheid gebracht worden. (BMK)