UZ Leuven wil nieuwe ziekenwagen bouwen om herseninfarcten sneller te behandelen

Het is de bedoeling van UZ Leuven om een CT-scanner (foto) te integreren in een  ziekenwagen.
Vertommen Het is de bedoeling van UZ Leuven om een CT-scanner (foto) te integreren in een ziekenwagen.
Bij een acuut herseninfarct telt elke seconde. Het UZ Leuven wil daarom een nieuwe ziekenwagen ontwerpen met ingebouwde CT-scanner om bij de patiënt thuis de behandeling al op te starten. Om het project te verwezenlijken, zijn ze op zoek naar partners.

Hersenweefsel is extreem gevoelig aan zuurstofgebrek, waardoor onomkeerbare schade reeds na ongeveer vijf minuten optreedt bij een acuut herseninfarct. Momenteel kunnen patiënten met een beroerte pas behandeld worden binnen de muren van het ziekenhuis nadat met een CT-scan is uitgesloten dat de patiënt een hersenbloeding heeft. “Maar patiënten die vroegtijdig behandeld worden, hebben een grotere kans op herstel dan patiënten die laattijdig behandeld worden”, zegt Veerle Lories van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie. Zij gaat samen met het UZ Leuven op zoek naar partners om een ambulance te ontwerpen met ingebouwde CT-scanner. “Het is complexer dan het bouwen van een gewone ziekenwagen. Het is de bedoeling om een CT-scanner in de ambulance te installeren. Die zijn op zich niet zo groot en zwaar, maar hebben wel een afscherming nodig voor radioactieve straling. We zoeken bedrijven en onderzoeksgroepen die kennis en ervaring hebben met constructie van ziekenwagens en zulke mobiele eenheden.”

Het is de bedoeling om na te gaan in hoeverre bedrijven en onderzoeksgroepen oplossingen kunnen aanreiken voor de behoeften en noden van UZ Leuven, en hoe haalbaar en innovatief deze oplossingen zijn

Veerle Lories

Aangezien door het transport van de patiënt naar een CT-scanner in een ziekenhuis veel tijd verloren gaat, kan potentieel veel tijd gewonnen worden door een CT-scan bij de patiënt thuis uit te voeren. “Na klinisch onderzoek door een neuroloog ter plaatse, of via audiovideoverbinding op afstand, en na uitsluiten van een hersenbloeding door een CT-scan, kan dan meteen een behandeling worden gestart. Het is de bedoeling om na te gaan in hoeverre bedrijven en onderzoeksgroepen oplossingen kunnen aanreiken voor de behoeften en noden van UZ Leuven, en hoe haalbaar en innovatief deze oplossingen zijn”, aldus Lories.

Belangrijkste oorzaak van invaliditeit

Jaarlijkse worden 20.000 Belgen getroffen door een beroerte. Een beroerte ontstaat wanneer de bloedvoorziening naar een gedeelte van de hersenen plots in het gedrang komt door een hersenbloeding of door een herseninfarct. Beroerte is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit. Ongeveer 85 procent van de patiënten leidt aan een herseninfarct en komt in aanmerking voor behandeling met een geneesmiddel om de bloedklonter op te lossen.

De symptomen van een herseninfarct zijn echter niet te onderscheiden van deze van een hersenbloeding. Patiënten met een herseninfarct kunnen daarom pas behandeld worden nadat een CT-scan een bloeding heeft uitgesloten. 

De marktconsultatie vindt plaats op woensdag 18 september van 8.30 tot 14 uur op Campus Gasthuisberg.
Vertommen De marktconsultatie vindt plaats op woensdag 18 september van 8.30 tot 14 uur op Campus Gasthuisberg.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.