Unieke blik in De Hoorn tijdens Open Monumentendag

LEUVENSE GEBOUWEN TONEN HUN OORLOGSVERLEDEN

Den Hoorn, aan de Vaartkom in Leuven, is te bezichtigen tijdens Open Monumentendag.
Foto Vertommen Den Hoorn, aan de Vaartkom in Leuven, is te bezichtigen tijdens Open Monumentendag.
Nu zondag staat naar goede gewoonte Open Monumentendag op het programma in Leuven. Je kan een unieke blik werpen op het prachtig gerestaureerde gebouw De Hoorn en wie weet wel een laatste blik op de met afbraak bedreigde Verpleegstersschool.

Open Monumentendag is naar goede gewoonte een bijzondere dag voor liefhebbers van de mooie en historische gebouwen die Leuven rijk is en dat zal zondag niet anders zijn. Centraal thema in Leuven is deze editie de wederopbouwarchitectuur die volgens schepen van Monumentenzorg Dirk Vansina (CD&V) symbool staat voor de veerkracht van de stad.

Wederopbouwarchitectuur

"Dit jaar licht de stad, honderd jaar na Wapenstilstand, verschillende wederopbouwpanden en -architectuur uit. In Leuven vind je geen ruïnes die herinneren aan de 'Groote Oorlog' van 14-18. De meeste historische panden die door de Duitsers werden verwoest, stonden vijftien jaar later al opnieuw recht. Wat toen werd gebouwd, bepaalt tot op vandaag het beeld van Leuven", zegt schepen Vansina.


Op het programma staat onder meer een blik op het oorlogsverleden van gebouwen zoals de Stadsschouwburg, de Universiteitsbibliotheek en de Universiteitshallen, die tijdens de 'Brand van Leuven' tot as herleid werden. Bezoekers kunnen ook een bezoek brengen aan het huidige Tafelrond/The Fourth op de Grote Markt dat recentelijk aan een vierde leven is begonnen. "Ook enkele kleinere privéwoningen in de Rijschool- en Koning Leopold I-straat, zwaaien uitzonderlijk de deuren open. Een unieke kans om kennis te maken met de prachtige wederopbouwarchitectuur", aldus schepen Vansina.


Bezoekers die het oorlogsverleden liever links laten liggen, kunnen dan weer terecht in De Hoorn aan de Vaartkom voor een uniek bezoek aan een al even uniek gebouw.

Stella Artois

De Hoorn heeft een verleden als brouwerij van Stella Artois, maar is sinds 2012 omgevormd tot een werk- en ontmoetingsplek voor creatieve ondernemers in Leuven. "Op zondag 9 september wordt het gebouw opengesteld voor het grote publiek. Om het half uur kan je een boeiende rondleiding volgen in deze parel van industrieel erfgoed. In De Hoorn werd in 1926 overigens de allereerste Stella Artois gebrouwen", klinkt het.


Tot slot is ook een bezoek aan de Verpleegstersschool aan te raden, want het zou wel eens de laatste blik zijn die je kan werpen op het gebouw dat met de sloop is bedreigd. Om het uur is een begeleide wandeling voorzien die vertrekt op het Sint-Jacobsplein. In auditorium Maisin - dat niet zal worden afgebroken - kunnen de bezoekers dan weer genieten van een theaterstukje op een iconische locatie.


Meer info: www.leuven.be/openmonumentendag en www.heritaopenmonumentendag.be