Uniek tuinpaviljoen van 155 jaar oud op het nippertje gered van totale ondergang

Leuven krijgt met 155 jaar oud tuinpaviljoen een uniek stukje erfgoed terug.
Vertommen Leuven krijgt met 155 jaar oud tuinpaviljoen een uniek stukje erfgoed terug.
De Leuvenaars krijgen zondag, op Erfgoeddag, een uniek stukje erfgoed terug: het tuinpaviljoen van de Zusters van de Goede Herder in het Janseniushof. Dit 155 jaar oude buitenhuisje lag er jarenlang verlaten en verwaarloosd bij, maar is nu helemaal gerestaureerd. 

Meer dan een eeuw lang was het neoclassistisch paviljoen hét pronkstuk in de tuin van het voormalige klooster van de orde van de Zusters van de Goede Herder, tussen de Minderbroederstraat en de Janseniusstraat. Volgens kenners is het achthoekige buitenhuis een treffend voorbeeld van de tuinkunst en het tuinbeleven van de 18de eeuw. 

Van historische waarde

Toen de Leuvense zusterorde verdween, geraakte het klooster en het paviljoen in verval. Bijgevolg nam ook de aandacht voor de tuin af. Tot in 2013 projectontwikkelaar Resiterra de site onder handen nam. Voor de bouwexpert was het meteen duidelijk dat het paviljoen van historische waarde is voor de stad, gezien het een van de laatste exemplaren van zijn soort is.

Leuven krijgt met 155 jaar oud tuinpaviljoen een uniek stukje erfgoed terug.
Vertommen Leuven krijgt met 155 jaar oud tuinpaviljoen een uniek stukje erfgoed terug.

Vorig jaar begon Resiterra met de eerste restauratiewerken. “Met enig oog voor detail en het nodige geduld is inmiddels het mansardedak in zijn oude glorie hersteld”, zegt Erik Van Hoof van Resiterra. “De bakstenen buitenmuren zijn omzichtig vrij gemaakt en de heraanleg van de tuin is begonnen. Dit resultaat mag zeker al gezien worden. Daarom nodigen we iedereen uit om op Erfgoeddag al eens langs te komen.”

In oktober klaar

Toch is er nog heel wat werk aan de winkel. “De komende maanden pakken we de buitenmuren en de binnenkant van het paviljoen verder aan. Begin oktober moet het buitenhuisje volledig gerestaureerd zijn", zegt Van Hoof. “We zijn bijzonder fier dat we dit stukje Leuvense geschiedenis kunnen redden en tegelijk mogen meebouwen aan de modernisering van deze wijk. Het behoud en de renovatie van het tuinpaviljoen past in onze visie om zoveel mogelijk historisch erfgoed te bewaren in het Janseniushof, net zoals de Janseniustoren en de oude Ursulinensluis aan de Aa die we opnieuw toegankelijk hebben gemaakt voor de Leuvenaars.” 

Na de uitvoering van alle restauratiewerken en de heraanleg van het park zal het paviljoen en de tuin overigens in zijn geheel worden overgedragen aan de stad. Als alles volgens plan verloopt, wordt de nieuwe stadswijk Janseniushof tegen eind 2019 volledig opgeleverd.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Raoul Hoylaerts

    kostprijs?werkelijke prijs maal drie?