Uit VTI geweerde leerlingen al voor derde keer op de vuist

De toegangspoort van het VTI.
Foto Vertommen De toegangspoort van het VTI.
Leerlingen die recent uit het Vrij Technisch Instituut (VTI) werden geweerd, hebben nu al voor de derde keer in elf dagen tijd klappen verkocht aan leerlingen die nog wél op het VTI zitten. "Een 17-jarige jongen uit Kessel-Lo kreeg vrijdagochtend voor schooltijd enkele slagen in het gezicht aan de buskaaien van het station in Leuven", bevestigt Stephanie Gille, woordvoerster van de Leuvense politie.

"Omdat het de laatste tijd wel vaker is voorgevallen, hebben wij voor en na schooltijd politie in burger in de stationsbuurt staan. Zij konden de dader, een 14-jarige jongen uit Herent, vatten", aldus nog Gille. De jongen werd voor verhoor naar het Leuvense parket gebracht. Zij lieten hem in de loop van de namiddag gaan. Zijn papa kwam hem ophalen. Het zou de eerste keer zijn dat de jongen in aanraking kwam met het gerecht. Het feit dat de politie voor en na schooltijd in burger, maar ook zichtbaar patrouilleert in de stationsbuurt, zegt natuurlijk veel.

"De bal ging aan het rollen op 9 oktober. Toen werden er twee 17-jarigen, allebei uit Haacht, door vijf verdachten in het gezicht geslagen aan het KBC-gebouw. Zij hadden geen dringende medische zorg nodig. En deze week donderdag kreeg een 19-jarige leerling uit Aarschot een vuistslag in het gezicht van drie jongeren. Dat gebeurde eveneens aan het KBC-gebouw. Hij hield er enkele kleine verwondingen in het aangezicht aan over. Het slachtoffer van vrijdag was toen getuige van hoe zijn vriend werd aangepakt", klinkt het bij Gille.

Geen angstcultuur

Binnen het VTI was er vrijdag niemand beschikbaar voor commentaar. Rest de vraag: moet de hele schoolgaande jeugd nu vrezen dat ze slaag zullen krijgen?

"Het is niet nodig dat leerlingen in een angstcultuur gaan leven. Deze slachtoffers kennen de daders. De daders menen dat ze nog een eitje met de slachtoffers te pellen hebben, ook al is dat niet zo", sust Gille. De politie heeft aangegeven dat ze de andere jongeren ook op het spoor zijn. (ADPW)