Twee volledig elektrische bussen in Leuven tegen eind 2019

De Lijn Vlaams-Brabant investeert in tien nieuwe hybride-bussen. Die zijn een aanvulling op de 70 hybrides die er al rijden. Tegen eind 2019 wil De Lijn ook twee volledig elektrische bussen inzetten in de studentenstad.

Proper vervoer is een prioriteit voor De Lijn Vlaams-Brabant, getuige de 70 hybride-bussen die vandaag de dag al worden ingezet in de regio Leuven. Nu de technische problemen tot het verleden behoren, gaat De Lijn verder met de investeringen in onze provincie. Bovenop de 70 bussen die al rijden in het Leuvense wordt er nu 15 miljoen euro geïnvesteerd in tien nieuwe hybride-bussen en 55 nieuwe Euro VI-bussen. Dat betekent meteen de pensionering van de oude bussen met een Euro II-motor.


"De eerste nieuwe voertuigen worden volgend voorjaar in gebruik genomen", zegt Johan Van Looy, directeur bij De Lijn Vlaams-Brabant. "Dankzij de tien nieuwe hybride-bussen sparen we in Vlaams-Brabant jaarlijks 54.000 liter diesel uit en vermindert de CO2-uitstoot met 114 ton. Deze winst komt bovenop die van de 70 hybride-bussen die we al hebben in Leuven. Eind 2019 wil De Lijn ook twee elektrische bussen in gebruik nemen in Leuven."


Je zou je de vraag kunnen stellen waarom De Lijn toch nog kiest om 55 nieuwe bussen met dieselmotoren te bestellen terwijl de hybride-technologie ondertussen haar betrouwbaarheid heeft bewezen. "Op streeklijnen met langere trajecten zijn de hybrides nog niet voldoende rendabel", klinkt het nog bij De Lijn. (BMK)