Twee jaar voorwaardelijk voor geschrapte gynaecologe die in het geheim patiënten bleef ontvangen

Ingrid V.M. (vooraan op foto) met haar advocate aan de Leuvense rechtbank.
vertommen Ingrid V.M. (vooraan op foto) met haar advocate aan de Leuvense rechtbank.
Ze was al 8 jaar geschrapt door de Orde der Artsen, maar stiekem bleef gynaecologe Ingrid V.M. uit Oud-Heverlee consultaties doen bij haar thuis. Toen een van haar patiënten overleed na een foute diagnose, kwamen haar valse praktijken aan het licht. De rechtbank veroordeelde V.M. tot twee jaar cel met probatie-uitstel en 3.000 euro boete. Van de rechter moet ze in therapie.

Uit schrik voor haar omgeving hield Ingrid V.M. (60) acht jaar lang de schijn op dat ze nog gynaecologe was. In 2008 werd ze geschrapt door de Orde der Artsen na wat turbulentie in haar privé-leven. V.M. was verwikkeld in persoonlijke problemen met haar partner. In de politierechtbank stapelden de veroordelingen zich op. Toen de Orde van Geneesheren haar op het matje riep om er het fijne van te weten, daagde de gynaecologe nooit op. Net als de Orde schrapte Riziv de gynaecologe uit de lijsten. Maar V.M. liet haar naambordje met dokterstitel aan de gevel hangen en ze deed gewoon door alsof er geen vuiltje aan de lucht was. 

Verkeerde diagnose

De grond zakte in 2016 nog verder onder haar voeten weg toen ze een nietsvermoedende ‘patiënte’ verkeerd diagnosticeerde. Het ging om de toen 70-jarige Norbertine Piot - Nora voor de vrienden. 

Eind 2015 klopte Piot bij V.M. een eerste keer aan voor een uitstrijkje. Ze kenden elkaar via het kapsalon van de dochter van Piot in Leuven, waar de dokteres vaste klant was. De resultaten van het uitstrijkje bleken tot tweemaal toe “negatief” volgens V.M. Maar Piot bleef sukkelen. Toen ze een andere dokter op 26 juli 2016 om een ‘second opinion’ vroeg, kwam het harde verdict. De baarmoederhalskanker zat al in een ongeneeslijk stadium 4. De uitstrijkjes van V.M. - bleek achteraf - waren nooit degelijk onderzocht geweest, laat staan naar een labo gestuurd. 

Chemokuur

Met een chemokuur kon Piot enkel nog tijd kopen. Ze overleed op 20 november 2017 op 71-jarige leeftijd. De rechtbank verklaarde V.M. over de hele lijn schuldig, met name voor valsheid in geschrifte, onwettige uitoefening van geneeskunde en schuldig verzuim. Dat laatste werd door de verdediging altijd betwist, maar van tafel geveegd door de Leuvense strafrechter. “Zelfs in de hypothese dat zij een foutieve diagnose had gesteld, had zij zelfs geen diagnose mogen stellen nu zij geschrapt was en niet meer over een inschrijvingsnummer als arts beschikte. Zij heeft tot tweemaal toe valse informatie aan haar patiënte verstrekt en diagnoses gesteld die niet wetenschappelijk onderbouwd waren en zonder over het nodige geijkte materiaal te beschikken”, luidde de conclusie in het vonnis. 

“Totaal verkeerd”

V.M. werd veroordeeld tot twee jaar cel met probatie-uitstel gedurende drie jaar. De vrouw moet zich intensief psycho-medisch laten begeleiden, haar schrapping door de Orde van Geneesheren respecteren en onder geen beding het beroep als geneesheer nog uitoefenen. “Ze ontving nog patiënten op beperkte schaal, maar diegenen die ze ontving waren er te veel”, zegt haar advocaat Tim Op De Beeck. “Het was voor haar moeilijk om aan de buitenwereld te moeten toegeven dat ze geschrapt was. Dat heeft haar op dat spoor gezet dat totaal verkeerd was”, zegt haar advocaat. Aan de dochter en kleindochter van Piot moet V.M. in totaal een schadevergoeding van goed 13.250 euro. 

Het slachtoffer Norbertine "Nora" Piot.
vertommen Het slachtoffer Norbertine "Nora" Piot.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Vera Bres

  2 jaar voorwaardelijk is toch geen straf , maar ze was reeds geschorst en deed rustig verder , die schorsing had reeds een reden , en dan de patiënten ,kregen die een terug betaling van het ziekenfonds ? dat kan dan toch niet ...of zitten ze daar te slapen bij het ziekenfonds ?

 • caes jean-pierre

  Mij vraag is, hoe betaald de ziekenkas deze mensen terug, die door deze gynaecologe zijn behandeld, als die al 8 jaar geschorst , of is het ziekenfonds daar ook niet van op de hoogte, of werkte die gynaecologe gratis.

 • Bjorn Eeckhout

  8 jaar!!! Hoe zit dat dan met de briefjes voor de mutualiteit??? Zij zijn er dan ook bij betrokken??

 • Ilse Verlinden

  Sorry, maar hoe werden haar patiënten terugbetaald???