Twaalfde boek voor schrijversduo Bogaerts

VADER EN ZOON DUIKEN IN FAMILIEGESCHIEDENIS MET LIEFDESROMAN

Willy Bogaerts met links het oude boek 'De stille man' en rechts hun remake 'Stille mannen'.
Vertommen Willy Bogaerts met links het oude boek 'De stille man' en rechts hun remake 'Stille mannen'.
Vader en zoon Bogaerts hebben een primeur te pakken: een 'remake' van een beroemd boek.

Voor één keer verlaat het Leuvense schrijversduo de vertrouwde piste van misdaadverhalen en wagen ze zich aan een liefdesroman. "In 'De Stille Man' van mijn achterneef Albert van Hoogenbemt speelt mijn grootvader de hoofdrol. In onze sequel 'Stille Mannen' onderzoeken we hoe het nu precies zat met grootvader en die mooie celliste", zegt Willy Bogaerts.


Schrijversduo Willy en Steven Bogaerts is een begrip in Leuven en omstreken. Vader en zoon schreven samen al elf boeken en hebben zopas het twaalfde exemplaar op de wereld losgelaten. Met succes overigens want kenners bejubelen 'Stille Mannen' als een meesterlijke mix van fictie en non-fictie.


Opmerkelijk is dat Willy en Steven Bogaerts -vader en zoon- voor één keer geen misdaadverhaal hebben afgeleverd, maar een liefdesroman met een mysterieus kantje dat zich afspeelt in de eigen familiegeschiedenis.

Meesterwerk

"We hebben ons inderdaad gewaagd aan een genre switch", zegt Willy Bogaerts. "Mijn achterneef Albert van Hoogenbemt publiceerde in 1938 zijn boek 'De Stille Man'. Dat boek is uitgegroeid tot een klassieker en wordt vandaag de dag bijvoorbeeld nog steeds gebruikt in de colleges van de KU Leuven", zegt Willy Bogaerts. Het boek werd ook vertaald in het Duits en het Spaans. Men durft 'De Stille Man' zelfs omschrijven als een meesterwerk.


"Opmerkelijk aan dat boek is dat mijn grootvader de hoofdrol speelt in het verhaal. Het hoofdpersonage krijgt een passionele relatie met de jonge celliste Lydia die uiteindelijk naar Leipzig trekt. Nu vroegen wij ons af: is mijn grootvader een 'schuinsmarcheerder' geweest die zijn gezin in de steek liet voor de mooie Lydia? Om die vraag te beantwoorden, besloten we een remake of een sequel te schrijven met als titel 'Stille Mannen'. Ons hoofdpersonage is de kleinzoon van de grootvader die op zoek gaat naar de waarheid over zijn familiegeschiedenis. Hij gaat op zoek naar de femme fatale Lydia die ondertussen een wereldster is geworden en ontdekt uiteraard dingen over zijn eigen familie die zijn leven helemaal overhoop halen. 'Stille Mannen' is een emotionele rollercoaster en een intrigerende mix van fictie en non-fictie."

Liefde staat centraal

Eigenlijk is 'Stille Mannen' compleet uniek in de Vlaamse literatuur. Nooit eerder werd er immers een sequel gemaakt van de klassieker.


"Dat klopt", zegt Willy Bogaerts. "Voor ons is het nog unieker omdat we in onze eigen familiegeschiedenis duiken. Steven en ik zijn zelf naar Leipzig getrokken om ons te verdiepen in de stad. Een deel van het boek is ook in de Duitse stad geschreven.


Je voelt er Oost-Duitsland nog steeds. Zaken zoals de Stasi komen ook aan bod in het verhaal. Zelfs het stamcafé van Napoleon heeft een rol in het verhaal. Toch staat de liefde centraal in het verhaal. We willen laten voelen hoe sterk de liefde kan zijn, vooral als ze een tweede kans krijgt."


'Stille Mannen' van Willy en Steven Bogaerts is te koop in de boekhandel, telt 288 pagina's en kost 24,99 euro.


Het schrijversduo signeert zijn nieuwste werk op 17 december van 16 tot 17 uur in Standaard Boekhandel in de Diestsestraat in Leuven.