Toegankelijkheid troef op Able Festival in Museum M

Op 3 december staat Museum M in het teken van toegankelijkheid.
Foto Vertommen Op 3 december staat Museum M in het teken van toegankelijkheid.
Museum M zet toegankelijkheid in de kijker tijdens het Able Festival op 3 december. "We organiseren een museumbezoek op maat van personen met een beperking met muziek, rondleidingen en workshops", zegt schepen Denise Vandevoort (sp.a).

Op 3 december is het de Internationale Dag voor Personen met een Beperking. Die dag staat M volledig in het teken van toegankelijkheid want het Able Festival staat op de agenda. Iedereen, maar in het bijzonder personen met een beperking, kunnen die dag van een museumbezoek genieten met muziek, rondleidingen en workshops op maat. "We creëerden een aangepast aanbod waarbij we onder meer werken met geuren, audiodescripties en rondleidingen in tekst of met een doventolk" laat Isabel Lowyck, afdelingshoofd Publiekswerking, weten. "Deze aanpassingen zijn uiteraard een meerwaarde voor mensen met een beperking. Maar ook de doorsnee bezoeker heeft er heel wat aan. Zo kan je bijvoorbeeld ervaren hoe iemand met een visuele beperking een museumbezoek ervaart."

Able-ambassadeur

Vorig jaar werd M door Able-Onbeperkt Le(u)ven, het toegankelijkheidsmerk van de stad, benoemd tot de eerste Able-ambassadeur. Het belang daarvan benadrukt ook Dorien Meulenijzer, beleidsadviseur toegankelijkheid van de stad Leuven en mede-initiatiefnemer van het project. "Able wil de stad toegankelijker maken op een duurzame manier. Er moet iets in beweging worden gezet in de hele sector en in de stad. Als Able-ambassadeur kan M een voorbeeld zijn voor andere musea." (BMK)