Tobback test elektrische bakfiets

Tobback maakt maar al te graag een ritje op de driewieler van koerierdienst UPS.
Vertommen Tobback maakt maar al te graag een ritje op de driewieler van koerierdienst UPS.
Pakjesleverancier UPS experimenteert al sinds juni met een elektrische driewieler in hartje Leuven. "Net zoals in Hamburg en in Rome willen we een bijdrage leveren aan minder autoverkeer in het stadscentrum", zegt Karl Haberkorn, country manager bij UPS Belgium. Burgemeester Tobback zag dat het goed was.

"We testen zes maanden lang een elektrische driewieler die tot vijftien pakketjes kan afleveren. De bevoorrading gebeurt via een wagen die geparkeerd staat in het centrum. Minder auto's, minder files, minder brandstof, minder CO2, minder lawaai en ga zo maar door. UPS levert graag een bijdrage aan al die doelstellingen", laat Karl Haberkorn van UPS optekenen. Het bedrijf koos heel bewust voor Leuven als teststad.

Mooi voorbeeld

Burgemeester Louis Tobback (sp.a) testte de driewieler persoonlijk uit op de Bondgenotenlaan. "Prachtig initiatief. Dit project is een goed voorbeeld van een mooie samenwerking tussen de overheid en de zakenwereld. Ik maak me de bedenking dat we nog een hele weg te gaan hebben, maar dit is zeker een stap in de goede richting. In sommige Duitse steden kan je urenlang ergens staan zonder ook maar een wagen te zien. Daar rijden alleen trams of andere vormen van openbaar vervoer. Daar hoor je niemand klagen. Maar als je in ons land, en in Leuven, maatregelen neemt om het autoverkeer te beperken, krijg je al snel honderden kritische opmerkingen of klachten. Minder wagens in een stad veronderstelt een wijziging in de mentaliteit, maar we gaan er wel komen op termijn."


(BMK)