Tobback maakt zich boos en haalt slag thuis

STAD MOET DAN TOCH GEEN 3.000 EURO BETALEN VOOR GEBRUIK 'BOB' IN CAMPAGNE

Foto Vertommen
Het water tussen Leuven en VIAS Institute, het vroegere BIVV, was even heel diep. Net zoals vorig jaar wou het stadsbestuur de RestoBOB-campagne lanceren om verantwoord rijgedrag na een avondje uit te promoten, maar VIAS vroeg plots 3.000 euro voor het gebruik van de naam 'BOB'. "Een schande", aldus Louis Tobback (sp.a), die gisteren van VIAS op de valreep te horen kreeg dat het om een vergissing ging.

De RestoBOB-campagne van de stad Leuven was vorig najaar een schot in de roos. Heel wat Leuvense horecazaken waaronder bekende namen zoals d'Artagnan en L'Etoile d'Or namen deel aan het initiatief om klanten bewust te maken van het belang van verantwoord rijgedrag na een avondje uit. Of met andere woorden: rijden en drinken gaat niet samen. Die boodschap kennen we al vele jaren dankzij de vele BOB-campagnes en laat het nu net die 'BOB' zijn die verontwaardiging uitlokte bij het Leuvense stadsbestuur voor de RestoBOB-campagne van dit najaar. Het VIAS Institute, vroeger beter bekend als het BIVV, wou de stad Leuven immers geen toestemming geven om de beschermde naam 'BOB' te gebruiken tenzij er 3.000 euro werd neergeteld...


"Dat was voor ons een brug te ver. Het gaat tenslotte om een initiatief van de stad Leuven om de verkeersveiligheid te verhogen en niet om een actie met een commercieel doel", aldus schepen van Handel Erik Vanderheiden (CD&V) die nogmaals het succes van de vorige editie van RestoBOB benadrukt.

RestoSAFE

Exit RestoBOB dus en welkom RestoSAFE, want dat werd de nieuwe naam van de campagne. "Ik vind het werkelijk een schande dat VIAS de stad Leuven enkele duizenden euro wil laten betalen voor het gebruik van de naam BOB. Net zoals VIAS willen we met ons initiatief een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid maar als we daarvoor de naam BOB gebruiken dan willen de dames en heren geld zien... Het kan best zijn dat de organisatie nu volledig onafhankelijk is geworden sinds de naamswijziging van BIVV naar VIAS maar dat maakt onze rekening niet. We hebben dan zelf maar een andere naam gezocht en zullen onder die naam een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid. Uiteraard zal RestoSAFE een minder grote impact hebben dan RestoBOB, maar dat is dan maar voor rekening van VIAS... Gaan ze VRT ook geld aanrekenen als de zender een reportage maakt over een BOB-initiatief? Nee, want dat is promotie voor hun merknaam. Wel, RestoBOB is ook promotie voor hun merk en wij wensen daar niet voor te betalen. Het gaat tenslotte toch om meer verkeersveiligheid mag ik aannemen..."

Misverstand

Bij VIAS bevestigt woordvoer Stef Willems dat er voor sommige initiatieven geld wordt aangerekend voor het gebruik van de naam 'BOB'. In het geval van de stad Leuven bleek er na de tirade van Louis Tobback echter sprake te zijn van een vergissing. "Er is inderdaad een misverstand ontstaan en we excuseren ons daar ook voor bij het Leuvense stadsbestuur", zegt Stef Willems van VIAS Institute. "Gezien het niet-commerciële karakter van het initiatief moet de stad Leuven uiteraard niet betalen voor het gebruik van de beschermde naam 'BOB'. Meer zelfs, we verlenen onze steun aan het initiatief zoals we dat altijd doen bij initiatieven van steden en gemeenten."

RestoBOB nog te redden?

Blijft de vraag of de vergissing op tijd werd ontdekt want ondertussen is de voorbereiding van RestoSAFE al volop bezig. "Ik ben blij dat het om een vergissing gaat", zegt burgemeester Tobback. "We moeten nu bekijken in welke fase de voorbereidingen voor Resto-SAFE zitten en of we alsnog RestoBOB kunnen gebruiken. Ik hoop van wel want met BOB is de impact uiteraard groter en daar draait het allemaal om."