Tiense om te Zien lokt veel volk

BRADERIE STAAT IN HET TEKEN VAN HEROPLEVING WIJK BTS

Naast de kraampjes was er ook veel randanimatie voorzien.
Foto Vertommen Naast de kraampjes was er ook veel randanimatie voorzien.
Na een onderbreking van twaalf jaar vond zaterdag de derde editie plaats van de braderie 'Tiense om te Zien 2014'. De braderie, die in het teken staat van de heropleving van de wijk BTS (Boven Tiensestraat), lokte heel wat volk. Voor het eerst was er ook een jeugdbraderie.

Het was zaterdag tussen 10 en 18 uur gezellig druk in het bovendeel van de Tiensestraat in Leuven. Voor deze drie edities was het twaalf jaar geleden dat de braderie plaatsvond. Heel wat mensen kwamen een kijkje nemen bij de verschillende kraampjes. Daar vonden ze allerlei oude spulletjes, zoals fototoestellen en schilderijen, maar ook kalenders voor goede doelen. Zangers en dansers fleurden het hele gebeuren op. Voor het eerst was er ook een jeugdbraderie. "In totaal zijn er zeven jeugdorganisaties aanwezig. Dat zijn niet enkel scouts en chiro, maar bijvoorbeeld ook een project van een schooltje in Gambia. Zij komen mensen warm maken voor een rol als ambassadeur in Gambia, waar niet alles even vanzelfsprekend is als bij ons", vertelt voorzitter Guy Dierick.


De braderie staat in het teken van de heropleving van de wijk BTS (Boven Tiensestraat). "De wijk is al een tijd aan een heropleving bezig. Er zijn meer winkels bijgekomen dan dat er weg zijn gegaan. Die ommezwaai kwam er ongetwijfeld dankzij het Vesaliusproject. De investeringen in de Vesaliussite geven een nieuwe dynamiek aan de hele wijk. De huizen werden volledig opgeknapt en ook de handelaars worden weer enthousiast en geloven in de toekomst. Over de opkomst tijdens de braderie valt niet te klagen. Het was een echt succes", aldus Dierick.

"Vergeten wijk"

"BTS was altijd al een beetje een vergeten wijk", bevestigt Dirk Reekmans (59). Hij werkt al 27 jaar bij drukkerij J. Reekmans-Vink in de Tiensestraat en is er ook zaakvoerder. "De buurt was hier redelijk verloederd. De straat en voetpaden waren in slechte staat. Hopelijk verandert alles met het Vesaliusproject. Voor een handelaar als ik zijn het geen makkelijke tijden. Het is niet eenvoudig voor een kleine commerçant om zich staande te houden in deze internetgeneratie. Hopelijk was deze braderie het begin van een stevig duwtje in de rug."