Stickers op brandweerwagens moeten woningbranden helpen voorkomen

Tim Renders aan een van de bestickerde brandweerwagens.
Vertommen Tim Renders aan een van de bestickerde brandweerwagens.
Alle zestien brandweerwagens in onze regio rijden voortaan rond met stickers op de zijkant. Daarmee wil de brandweer een oproep lanceren om rookmelders te plaatsen en een vluchtplan te bedenken om zo woningbranden te voorkomen. 

Brandweerzone Oost wil zich inzetten voor een drastische daling van het aantal doden en gewonden door woningbranden. Dit jaar vielen in België al 38 slachtoffers. “Voldoende rookmelders in elke woning en een afgesproken vluchtplan zijn de instrumenten bij uitstek om dit doel te bereiken”, zegt Tim Renders, brandpreventieadviseur van brandweer Leuven.

Bewustwording

De actie begon in 2016 toen al acht autopompen van de brandweerzone reuzegrote stickers kregen. De brandweerzone heeft recent ook haar vier nieuwe autopompen laten bestickeren. In totaal kregen nu alle zestien autopompen in brandweerzone Oost een sticker. “De autopomp is het voertuig dat het vaakst vertrekt naar een verkeersongeval of een brand. Die wagens staan ook aan de kazerne en bij bedrijven- of schoolbezoeken. We hebben bewust de keuze gemaakt om net die voertuigen te bestickeren met een levensreddende boodschap”, aldus Tim Renders.

Het beeldmateriaal wordt gratis ter beschikking gesteld van andere hulpverleningszones. “Het zijn duurzame stickers die zeven jaar meegaan”, klinkt het bij Tim Renders. Op de linkerzijde van de brandweerwagen lees je: ‘Laat je leven niet in rook opgaan! Plaats rookmelders’ en op de rechterzijde van de autopomp vlucht een vrouw naar buiten door de voordeur: ‘Heb jij een vluchtplan? Wees sneller dan rook!’ De brandweerzone wil met de actie zoveel mogelijk bewustwording creëren.

Woningbranden nemen alsmaar toe

Het aantal woningbranden neemt alsmaar toe. “In België zitten we aan 50 woningbranden per dag. We merken een stijging die eigenlijk makkelijk te verklaren is door meer en meer elektronische apparaten. We willen er echt op blijven hameren hoe belangrijk het is om een afgesproken vluchtplan en rookmelders te hebben”, aldus Tim Renders. Vanaf 1 januari 2020 is het overigens verplicht om rookmelders in huis te hebben. 

Meer informatie over rookmelders, een vluchtplan of tips om brandveilig op vakantie te vertrekken vind je terug op www.leefbrandveilig.be.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.