Stella stopt met 'ribbelkes'

IN VEEL CAFÉS WORDT BESLISSING VAN AB INBEV NIET OP GEJUICH ONTHAALD

De chalice, het glas waarvoor de 'ribbelkes' moeten wijken.
rv De chalice, het glas waarvoor de 'ribbelkes' moeten wijken.
Het einde van het populaire ribbeltjes-glas van Stella Artois is in zicht. Brouwerij AB InBev heeft besloten om vanaf nu enkel de zogenaamde chalice-glazen en 'boerkes' te leveren aan horecazaken. In de cafés wordt die beslissing niet op gejuich onthaald. "Geef mij maar een 'ribbelke'", zegt François Moens aan de toog van volkscafé Marengo in de Diestsestraat. Op Facebook is intussen al een protestpagina gelanceerd, met als slagzin 'Wij willen dat de Stella- ribbeltjesglazen blijven'.

De Leuvenaar en zijn Stella Artois: het is een gouden combinatie. En aan die combinatie mag niet worden geraakt, in welke zin dan ook. De Leuvenaars zijn streng op 'hun Stella' en bijgevolg speel je een beetje met vuur als je wijzigingen doorvoert aan hun favoriete bier. Zelfs het glas waaruit Stella Artois wordt gedronken, is voor de doorwinterde Stella-drinker van groot belang. De ene kiest resoluut voor 'een boerke' zonder ribbels, de andere wil enkel 'een ribbelke'. En laat het nu net dat 'ribbelke' zijn dat AB InBev zonder blozen uit het assortiment glazen heeft gehaald. Of met andere woorden? Het einde van het zo geliefde 'ribbelke' bij Stella Artois-drinkers is in zicht...

Caféklanten Walter Steemans en François Moens aan de toog van café Marengo, met respectievelijk een 'boerke' en een 'ribbelke'. Net als velen willen ook zij niet weten van het verdwijnen van het 'ribbelke'.
Vertommen Caféklanten Walter Steemans en François Moens aan de toog van café Marengo, met respectievelijk een 'boerke' en een 'ribbelke'. Net als velen willen ook zij niet weten van het verdwijnen van het 'ribbelke'.

Chalice hier niet populair

Dat lokt vanzelfsprekend emotionele reacties uit in de Leuvense horeca, zowel bij de klanten als bij de cafébazen. Op Facebook is zelfs al een pagina gelanceerd met als slagzin 'Wij willen dat de Stella-ribbeltjesglazen blijven'. Het lijkt slechts een kwestie van tijd dat het aantal likes op die Facebook-pagina een hoge vlucht neemt, want stilaan dringt het aan de Leuvense togen door dat het tijdperk van de ribbeltjesglazen voorbij is door de beslissing van AB InBev om vanaf nu enkel nog 'boerkes' en zogenaamde 'chalice-glazen' aan de horecazaken te leveren.


Die laatste glazen hebben de vorm van een drinkbeker en staan op een voetje. In het buitenland wordt Stella Artois bijna altijd in die glazen geschonken, maar in Leuven zijn ze niet bijzonder populair.


"Dat klopt", zegt barman Stijn Deweerdt van volkscafé Marengo in de Diestsestraat.

Barman Stijn Deweerdt van volkscafé Marengo tapt een 'ribbelke'. Rechts onderaan staat nog een hele voorraad. Toen ze hier het nieuws te horen kregen, hebben ze nog snel zo veel mogelijk exemplaren besteld.
Vertommen Barman Stijn Deweerdt van volkscafé Marengo tapt een 'ribbelke'. Rechts onderaan staat nog een hele voorraad. Toen ze hier het nieuws te horen kregen, hebben ze nog snel zo veel mogelijk exemplaren besteld.

Nog snel zo veel mogelijk besteld

"In Marengo hebben we bij wijze van spreken twee soorten klanten voor Stella Artois: zij die een boerke willen en zij die een ribbelke willen. Hier vraagt niemand naar zo'n 'chalice'. Van zo'n glas moeten de klanten van volkscafés niet weten. Het ribbelke is het meest populaire glas voor Stella Artois. In Leuven is Stella ook een volksbier. Misschien is dat in het buitenland anders, maar in onze stad wordt Stella gedronken uit 'boerkes' en 'ribbelkes'. Het is bijzonder spijtig dat we enkele weken geleden te horen kregen dat we geen 'ribbelkes' meer kunnen bestellen bij de brouwerij. We hebben nog zoveel mogelijk ribbelkesglazen besteld en daar zullen we het mee moeten doen", besluit de barman van café Marengo, die zelf een voorkeur heeft voor 'een boerke'.

Vertommen

Minder stevig

Ook de klanten van café Marengo zijn niet te spreken over de beslissing van AB InBev om het ribbelke af te voeren. "Bijzonder spijtig dat ons favoriete glas verdwijnt", zeggen Walter Steemans en François Moens. "Een ribbelke is een heel goed glas. Door het contact met je vingers aan het glas warmt je bier op. Dankzij die ribbelkes verloopt dat proces trager. Bovendien schuift het glas minder snel uit je handen. Laat ons trouwens hopen dat er niet te veel ribbelkes meer sneuvelen in de Leuvense cafés want wij zijn geen fans van die chique glazen. En heel wat barmannen ook niet denk ik, want bij het afwassen breekt dat voetje al snel af. Dat heb je met een ribbelke allemaal niet aan de hand. Dat is een sterk glas." Naar de reden van AB InBev om het ribbeltjesglas voor Stella Artois uit productie te halen, hebben we voorlopig het raden. De uitleg van AB InBev over de beslissing bereikte onze redactie gisteren nog niet. Volgens Stella-kenners Walter Steemans en François Moens is kosten besparen niet de reden. "Zou zo'n beker goedkoper zijn om te maken? Dat is zever als je het mij vraagt."

Vertommen

Volop liken!

Ook aan het Leuvense station betreuren de horecazaken het nakende einde van het ribbelke. Zo deelde café Sport, dat op 25 augustus de deuren heropent na een opfrisbeurt, meteen de protestpagina op hun Facebook-pagina. "Het is bijna onwaarschijnlijk dat je binnenkort in café Sport geen ribbelke meer zou kunnen bestellen.... Liken dus die pagina!", laat Mike Naert optekenen. Hij neemt binnenkort samen met ex-OHL speler Bjorn Ruytinx en Sonia Gasparini het bekende Leuvense café over van Maurice Vanderauwera.


"Ik heb met spijt in het hart vernomen dat we geen ribbelkes meer kunnen bestellen bij de brouwerij. Ik vermoed dat AB InBev het chalice-glas wil promoten, ook in Leuven. Nochtans is 'het ribbelke' een monument. Gelukkig heeft café Sport er nog veel in huis, dus de klanten kunnen hun 'ribbelke' zeker nog bestellen'", klinkt het nog.