Staking in brouwerijen en depots AB InBev: “Tijd om lonen correct uit te betalen”

Onder meer in de brouwerij van Leuven wordt gestaakt.
vertommen Onder meer in de brouwerij van Leuven wordt gestaakt.
De werknemers van alle brouwerijen en depots van AB InBev hebben vandaag het werk neergelegd. En dat tot donderdagochtend 6 uur. De vakbonden en werknemers eisen een correctere uitbetaling van de lonen, een loonsverhoging voor de toenemende werkdruk en een uitgebreidere werkzekerheid.

Vanochtend omstreeks 6 uur bleven de poorten bij de brouwerijen van AB InBev in heel België gesloten. Het gaat over de brouwerij in Leuven, Hoegaarden, Jupille, Sint-Pieters-leeuw en Buggenhout en de depots. De vakbonden en werknemers van de brouwerijen en depots staken 24 uur, nog tot donderdagochtend 6 uur. 

Gisteren vond de eerste onderhandeling plaats tussen de directie van AB InBev en de vakbonden, met betrekking tot werkzekerheid en de inkomensgarantie van de werknemers, maar die verliep stroef. “Er zijn bepaalde punten waar de directie niet in wil meegaan en daar zijn we niet mee akkoord. Op een gegeven moment konden we zelfs niet meer verder praten omdat er bepaalde personen nog eens arrogant werden ook”, zegt Carlo Rombauts, van de vakbond ABVV. 

Onmiddellijke aanleiding voor het gemeenschappelijk vakbondsfront om deze stakingsactie te voeren was onenigheid tijdens de vergadering dinsdag over de werkzekerheidsgarantie die de directie volgens de vakbonden wil inperken.
vertommen Onmiddellijke aanleiding voor het gemeenschappelijk vakbondsfront om deze stakingsactie te voeren was onenigheid tijdens de vergadering dinsdag over de werkzekerheidsgarantie die de directie volgens de vakbonden wil inperken.

“Miserie”

“Een eerste voorbeeld is de kilometervergoeding. Er zijn mensen die hier al jaren werken en nog nooit een kilometervergoeding hebben gekregen en andere collega’s dan weer wel. Dat is niet fair. Daarnaast worden maaltijdcheques geregeld niet uitbetaald en verdwijnen er soms overuren op werknemers hun teller”, zegt Carlo van ABVV. De vakbonden en werknemers eisen een correctere uitbetaling van de lonen en meer werkzekerheid. “De toenemende werkdruk en de lonen die dan niet correct worden uitbetaald; dat kan niet voor de grootste brouwerij ter wereld. Het is al jaren dat dat voor miserie zorgt”, besluit Carlo. 

De vakbond liet hun achterban weten dat ze thuis mochten blijven en hun ‘stakerskaart’ konden invullen. Aan de poort van de brouwerij in Leuven kwamen enkele vakbondsleden en werknemers mee staken. De grote meerderheid bleef wel thuis. “Op bijna twee jaar tijd is de productiecapaciteit verdubbeld, maar er komt wel geen werkvolk bij of geen enkele verhoging van het loon”, reageert een werknemer. “We zijn al enige tijd bezig met aanwervingen, maar ook dat blijft aanslepen”, voegt Carlo er nog aan toe.

Daarnaast kaarten ze ook het probleem aan van fouten in de berekening van lonen en in de RSZ-aangifte, een gevolg - nog volgens de vakbonden - van de uitbesteding aan een bedrijf in India.
vertommen Daarnaast kaarten ze ook het probleem aan van fouten in de berekening van lonen en in de RSZ-aangifte, een gevolg - nog volgens de vakbonden - van de uitbesteding aan een bedrijf in India.

Verder overleg uitgesteld

Normaal stond er donderdagochtend om 9u30 een nieuw overleg gepland, maar dat gaat niet meer door. “Naar aanleiding van de gebeurtenissen besluit AB InBev om alle partijen rust te gunnen en de vergadering uit te stellen. We evalueren wanneer het beste moment is om terug aan tafel te gaan. Dit om het sociaal overleg alle kansen te geven en de sereniteit te laten wederkeren,” zegt persverantwoordelijke van AB InBev, Laure Stuyck. 

“Volgens AB InBev is de beste werkzekerheid om de groei, leveringen en productie te garanderen. De werkgever heeft bijgevolg weinig begrip voor de blokkeringen van de brouwerijen en de depots en zelfs de bouwsite in Hoegaarden. Het blokkeren van de bouw van een nieuwe productielijn enerzijds en de vraag naar werkzekerheid anderzijds vallen moeilijk te rijmen”, reageert AB InBev. “We investeerden tussen 2015 en 2019 zowat 685 miljoen euro in de Belgische brouwerijen en creëerden hiermee 621 nieuwe banen”, klinkt het nog.

BELGAONTHESPOT14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Boden

  Die gasten staan daar precies het Amazonewoud op te stoken.

 • Dietrich Van Helder

  Ze mogen van mij staken tot er geen druppel bier meer te verkrijgen is in België. Niet dat ik tegen bier ben maar het niet correct uitbetalen van lonen vind ik tenenkrullend. Je werkt dag in dag uit en dan moet daar een juiste berekening van loon tegenover staan. Ik moet niet alles constant na kijken op fouten maar verwacht op het einde van de maand mijn correct loon. Mogen van mij best boetes op staan.

 • Roger Rymen

  Een loon moet correct worden uitbetaald.

 • Roger Philips

  Adellijke families betalen normaal gezien geen loon aan plebs.

 • Gino Denil

  Buitenlandse multinationals behandelen doorgaans hun werknemers goed. Maar dit is een Belgische.