Stad Leuven betreurt eenzijdige beslissing Bierbeek over ANPR-camera

De bewoners van de Panoramalaan hingen in het verleden zwarte vlaggen uit tegen het vele sluipverkeer.
Foto Vertommen De bewoners van de Panoramalaan hingen in het verleden zwarte vlaggen uit tegen het vele sluipverkeer.

De stad Leuven betreurt de eenzijdige beslissing van de gemeente Bierbeek om een ANPR-camera te plaatsen in de Panoramalaan/Koning Albertlaan. Vanaf september zal verkeer zonder doorgangsvergunning op weekdagen tussen 7 en 9 uur en tussen 16 en 18 uur verboden zijn. Enkel personen die in een bepaalde perimeter wonen of er om een specifieke reden moeten passeren, kunnen een doorgangsvergunning aanvragen. De stad Leuven vreest voor toenemend sluipverkeer in Kessel-Lo tussen de Tiensesteenweg en de Diestsesteenweg en zal er alles aan doen om te vermijden dat de Leuvenaars de dupe worden van deze eenzijdige beslissing van de gemeente Bierbeek.

“De stad Leuven is zich bewust van de problematiek van het sluipverkeer in de Lange Lostraat - Panoramalaan/Koning Albertlaan en wil graag meewerken aan een oplossing. Maar het plaatsen van een ANPR-camera in combinatie met de infrastructuurwerken in Pellenberg zal een grote impact hebben op het verkeer en de leefbaarheid in Kessel-Lo. De stad Leuven betreurt deze eenzijdige beslissing van de gemeente Bierbeek. We zullen aandringen bij de gemeente Bierbeek om haar beslissing voldoende te communiceren naar de inwoners van Kessel-Lo en gaan de komende maanden op zoek naar oplossingen zodat de inwoners van Kessel-Lo niet de dupe worden van deze geïsoleerde maatregel”, zegt David Dessers, schepen van mobiliteit (Groen).

Doorgangsvergunning

Inwoners en ondernemers die in een bepaalde perimeter wonen, werken of lessen volgen in Bierbeek en in bepaalde delen van Leuven en Lubbeek kunnen bij de gemeente Bierbeek een doorgangsvergunning aanvragen. Een deel van Kessel-Lo behoort tot de perimeter die de gemeente Bierbeek eenzijdig vastgesteld heeft. Een vergunning aanvragen kan via een online procedure of bij de dienst mobiliteit in het gemeentehuis van Bierbeek. Maar eerst start de gemeente Bierbeek een informatiecampagne en organiseert ze twee informatieavonden om vragen van inwoners te beantwoorden op maandag 24 juni en op donderdag 4 juli. Meer info op www.bierbeek.be.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Van Horebeek

  Dus alle kosten voor aanleg en onderhoud van deze straat zullen dan verdeelt worden over de inwoners en niet meer van mijn belastingen betaalt worden? Ja? Akkoord dan.

 • Herman Degeest

  Ik wil ook geen verkeer in mijn straat van mensen die er niet wonen ,begrijp je ,kan er ook anpr komen tussen de Ziekelingenstraat en Molstraat zodat ik niet naar Leuven moet via vlinderlaan (Bierbeek )

 • Gielis Carine

  Misschien moet Leuven eerst in eigen boezem kijken. Langs de Tiensesteenweg zijn bijna alle straten eenrichtingsverkeer gemaakt. Daardoor stropt alles vast op de steenweg en zoeken autobestuurders andere verbindingswegen tussen de Diestse- en de Tiensesteenweg. Dat ze een gemeente verder dan met het sluikverkeer zitten, daar trekt Leuven zich niks van aan. Niemand wil in de file staan, maar niemand wil ook een auto teveel in zijn straat.... tja zo blijven we bezig.

 • François De Moor

  Ik woon daar juist boven,hopelijk gebruiken deze mensen niet onze trolieberg,Ik begrijp de frustratie van deze mensen,en hoop voor hen dat ze geen sluipwegen gebruiken op een ander.Om niet nodeloos te moeten rondrijden,ben ik verplicht om deze route te gebruiken,Als iedereen zo denkt,kunnen wij kortelinks nog in onze eigen straat rijden. Een beetje meer begrip,dan zou de wereld er beter uitzien.

 • guido mertens

  Door deze maatregel is het voor ons niet meer mogelijk onze kleinkinderen naar school te doen of af te halen. Zij gaan op de Boven-Lo naar school. Wij wonen op 100m van de grens met Bierbeek maar wel al Leuven, vroeger Korbeek-Lo ( omgeving Carrefour ). We zouden dus langs Pellenberg moeten omrijden wat een omweg is van ong. een 10 km. Ik dacht dat CD&V en Groen voor het gezin en het milieu stonden, blijkbaar niet.