Stad koopt directeurswoning Fabota-fabriek

Buurtwerk ’t Lampeke krijgt onderdak in herenwoning

De stad koopt de voormalige directeurswoning van de oude breigoedfabriek Fabota in de Ridderstraat. Sociale buurtwerking ’t Lampeke krijgt onderdak in de neoclassicistische herenwoning. “Zo kan het zijn werk in de Ridderbuurt uitbreiden en verbeteren”, klinkt het bij schepenen Bieke Verlinden en Mohamed Ridouani, beiden van sp.a.
De stad Leuven koopt de voormalige directeurswoning van de Fabota-fabriek voor Buurtwerk 't Lampeke.
Vertommen De stad Leuven koopt de voormalige directeurswoning van de Fabota-fabriek voor Buurtwerk 't Lampeke.

De voormalige breigoedfabriek Fabota vestigde zich in 1924 in de stad. In het begin van de jaren ‘30 van de vorige eeuw werd de naastgelegen neoclassicistische herenwoning aangekocht als directeurswoning. Na de sluiting van de fabriek werden er sociale appartementen ingericht. In de hangars begon Buurtwerk ’t Lampeke ondertussen met de kinderwerking Fabota. Sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal verkoopt nu de directeurswoning. “De sociale woningen zijn te verouderd en omdat het gebouw erfgoed is, is het te duur en te complex om de appartementen te renoveren. De woonfunctie behouden was dus geen optie”, zegt schepen van Sociale Zaken Bieke Verlinden (sp.a). “Dat biedt ons de kans om het gebouw te kopen en te renoveren voor de buurtwerking van ‘t Lampeke zodat die kan uitbreiden en verbeteren.”

In de Ridderbuurt wonen nog steeds veel kansarme Leuvenaars. “Buurtwerking ’t Lampeke is een onmisbare partner in de strijd tegen kansarmoede”, zegt schepen Verlinden. “Momenteel ligt het buurthuis 400 meter van de kinderwerking in een te klein gebouw. In de directeurswoning zullen de buurtwerkers hun werk beter kunnen organiseren en mensen beter kunnen ondersteunen en begeleiden.”

Ook voor theatergezelschap Compagnie Tartaren is dit een kans om te verhuizen

Mohamed Ridouani (sp.a), schepen van Vastgoed

Samen met het buurthuis verhuist ook het buurtrestaurant en de preventieve gezinsondersteuning. “De tweedehandswinkel Den Bokal wordt ook gerenoveerd. Een ander voordeel is dat de buurtwerkers niet langer verspreid over meerdere locaties moeten werken. Dat leidt tot betere hulpverlening”, klinkt het. Bovendien is het pand van 720 vierkante meter groot genoeg om nog andere sociale diensten te huisvesten. Gezien de te beperkte ruimte waar het sociaal-artistiek theatergezelschap Compagnie Tartaren nu over beschikt is dit een kans om te verhuizen naar de directeurswoning. “Daarnaast kunnen ze ook gebruik maken van het buurthuis als ontmoetingsplek naast de repetitieruimte die ze nu delen met de kinderwerking”, zegt schepen van Vastgoed Mohamed Ridouani. “Ook vzw Link in de Kabel krijgt een vaste locatie voor hun medialab. Tot slot biedt dit huis ook plaats voor spel en ontmoeting voor ouders en hun jonge kind.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.