Stad in ban van The Big Draw

LEERLINGEN DE WIJNPERS MAKEN BIG WINDOW WALK IN MUNTSTRAAT

Enkele leerlingen van De Wijnpers versieren een vitrine in de Muntstraat met hun tekeningen.
VPL Enkele leerlingen van De Wijnpers versieren een vitrine in de Muntstraat met hun tekeningen.
Vanaf vandaag is Leuven in de ban van het internationale tekenfestival The Big Draw. Op het programma heel wat activiteiten met uiteraard 'tekenen' als rode draad. Nog tot en met 11 oktober kan u genieten van onder meer The Big Window Walk, een route door de binnenstad met unieke kunstwerken op de vitrines.

Tot 11 oktober neemt het internationale tekenfestival The Big Draw de stad in. Daarmee wordt Leuven de derde Belgische stad die iedereen aan het tekenen wil krijgen. Na twee succesvolle edities in Gent (2013) en Antwerpen (2014) organiseert KUNSTWERKT in samenwerking met heel wat Leuvense partners 'The Big Draw Leuven'. Leuven vervoegt daarmee een rijtje van klinkende namen zoals Londen, Barcelona en Berlijn.


The Big Draw Leuven duurt in totaal vijf dagen en heeft op de affiche onder meer workshops, wandelroutes en tentoonstellingen. Op het programma ook lezingen en vooral veel tekenacties in heel de stad. "Op zoveel mogelijk plaatsen gaan mensen aan de slag met potlood, papier, inkt, maar ook met technologie en nieuwe materialen. Tijdens The Big Draw draait alles rond tekenplezier, experimenteren en ervaringen delen. Jong, oud, ervaren of absolute beginner: iedereen is welkom", aldus organisator KUNSTWERKT.


"In Leuven is immers heel wat talent aanwezig", voegt schepen van Cultuur Denise Vandevoort (sp.a) er graag aan toe. "Ik verwijs daarbij graag naar projecten als EXPO Leuven, de jaarlijkse Kunstroute en de initiatieven die de kunstenaars van SLAC ontplooien. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat er nog veel onbekend talent in de stad verscholen zit. Een leuk initiatief als dit zal hopelijk ook hen naar buiten weten te lokken. Ik ben zelf niet meteen een echte tekenaar, maar ik heb toch alvast mijn potlood gescherpt."

65 tekenactiviteiten

In totaal nemen er 50 initiatiefnemers deel en dat levert liefst 65 uiteenlopende tekenactiviteiten op in de stad. Eén van de leukere initiatieven is The Big Window Walk, een route met kunstwerken op de vitrines in de binnenstad. De leerlingen van De Wijnpers lieten zich bijvoorbeeld volledig gaan in de Muntstraat. "Onze leerlingen zetten de binnenstad en de schoolomgeving op zijn kop", zegt Lut Lambert, directeur van De Wijnpers. "We breiden ons schooldomein uit met een deel van de Wijnpersstraat, slaan onze tenten op aan de Grote Markt en gisteren hebben we inderdaad ook de Muntstraat bezet in het kader van The Big Window Walk'. Vandaag lanceren we Chalk the Line in de omgeving van de school en op de Grote Markt komt er A blueprint of a green house."

Wally-Wandeling

The Big Draw is een festival dat in 2000 ontstond in Londen. Door het grote succes werd The Big Draw overgenomen door steden in meer dan 20 andere landen. Nog een tip: Curieus Vlaams-Brabant en Curieus Leuven gingen aan tafel zitten met tekenaar Bart Schoofs, een vaste waarde bij Knack. Een paar pittige brainstormsessies later staat er een regiment van 35 Wally's op papier, die worden gekoppeld aan een Wally-Wandeling. "De Wally-Wandeling zie ik als twee vliegen in één klap: ze brengt mensen bij elkaar en zet tegelijkertijd onderbelichte Leuvense plekjes in de kijker", besluit Stéphanie Jager, kersvers coördinator voor Curieus Vlaams-Brabant.


Meer info: www.thebigdraw.be