Sporthal De Hemptinne niet populair

N-VA: "SLECHTS TWEE CLUBS IN 2014" CD&V: "BETERE ALTERNATIEVEN IN SCHOLEN"

Steeds minder Leuvense sportverenigingen vinden de weg naar de sportinfrastructuur op het militair domein de Hemptinne.
Foto Vertommen Steeds minder Leuvense sportverenigingen vinden de weg naar de sportinfrastructuur op het militair domein de Hemptinne.
Steeds minder Leuvense sportverenigingen vinden de weg naar de sportinfrastructuur op het militair domein de Hemptinne. "Een bedroevend laag aantal in 2014. Twee om precies te zijn", zegt gemeenteraadslid en kamerlid Renate Hufkens van N-VA. Schepen van Sport Els Van Hoof (CD&V) countert de kritiek. "De sporthal op het militair domein was een noodoplossing. Ondertussen zijn er voor de clubs betere alternatieven in Leuvense scholen."

Renate Hufkens van N-VA heeft minister van Landsverdediging Steven Vandeput getrakteerd op parlementaire vraag over de samenwerking tussen de stad Leuven en het ministerie van Landsverdediging inzake sportinfrastructuur. Concreet bestaat er een overeenkomst dat militairen gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld zwembaden en dat Leuvense sportverenigingen in ruil terecht kunnen in de sporthal van de Hemptinne op het militair domein. Volgens de cijfers van gemeenteraadslid en kamerlid Renate Hufkens is er amper nog interesse van Leuvense sportclubs. "De samenwerking werpt weinig vruchten af", aldus Renate Hufkens.


"Het gebruik van het militair domein de Hemptinne door Leuvense sportverenigingen nam de voorbije jaren systematisch af. In 2014 vonden amper twee sportverenigingen hun weg naar de kazerne, waarvan slechts één Leuvense, namelijk de Koninklijke Leuvense atletiekclub. In 2012 en 2013 waren dat er nog respectievelijk 6 en 4. Een gemiste kans", vinden kamerlid Renate Hufkens en gemeenteraadslid Frieda Aerts (N-VA).


Het akkoord tussen Landsverdediging en de stad Leuven bestaat officieel sinds 1 april 2013. "De samenwerkingsovereenkomst moet dringend herzien worden zodat meer Leuvense sportverenigingen hun weg vinden naar het militaire domein", stellen de dames van N-VA. Volgens gemeenteraadslid Frieda Aerts sluit dit voorstel perfect aan bij het Leuvense sportbeleidsplan 2014-2019, waaruit blijkt dat de Leuvense sportaccommodaties een zeer hoge bezettingsgraad hebben en dat er nood is aan extra sportinfrastructuur, zeker tijdens avond- en weekenduren.

Noodoplossing

Schepen van Sport Els Van Hoof (CD&V) ziet de kwestie net iets anders. "De Hemptinne was destijds een noodoplossing voor sportclubs", klinkt het. "Geen ideale oplossing, want de kwaliteit van de douches voldoet niet aan de moderne normen en de identiteitscontrole om toegang te krijgen tot het militaire domein is een extra last voor de leden van de sportclubs. De stad Leuven heeft sinds 2013 andere samenwerkingen afgesloten, onder meer met enkele scholen zoals het VTI en het Heilig Hart. Sportclubs kiezen liever voor die locaties en bijgevolg komen er minder verenigingen terecht in de Hemptinne. In de toekomst komt er ook een samenwerking met De Wijnpers voor de sportinfrastructuur."