Sluispark ingewijd met groot waterpistolengevecht

MEER DAN 5.000 BEZOEKERS GENIETEN VAN VERNIEUWDE VAARTKOM

Ruim 5.000 bezoekers genoten van Vaartkom op Zondag.
Nick Dierickx Ruim 5.000 bezoekers genoten van Vaartkom op Zondag.
Het Sluispark is in aanwezigheid van ruim 5.000 bezoekers geopend tijdens Vaartkom op Zondag. En dat gebeurde op een feestelijke manier met een waterpistolengevecht aan de fonteinen.

"In het nieuwe Sluispark is water sterk aanwezig. Niet alleen is de Dijle er opnieuw opengelegd, na jarenlang ondergronds te stromen. De rivier is ook voelbaar, door de lange zittrappen aan de oever. De waterspeeltuin, die we er op vraag van de buurt bouwden, zal het favoriete plekje van veel kinderen worden," zegt schepen van Onderwijs, Leefmilieu en Economie, Mohamed Ridouani (sp.a). "Nu het Sluispark klaar is, heeft de Vaartkom er naast de Keizersberg een tweede groene long bij."


"Ik ben tevreden met deze enorme opkomst. Gelukkig werden we gesteund door de weergoden in ons opzet. In dit park is er groen, water en kunnen we gezellig samen zijn. Deze weg moeten we verder bewandelen. Dit is de eerste grote stap naar het nieuwe, er komen nog vier projecten. We zijn iets van plan aan de silo's met Park Tweewaters tussen de Balk van Beel en de Dijle, er is nog een project in het centrum, in Kessel-Lo en laat ons vooral Park Belle-Vue tussen de kop van Kessel-Lo en de Tiensesteenweg niet vergeten," zegt Ridouani. "Deze Vaartkom ontwikkelt zich op een schitterende manier."

Een jongen zet meteen het zwaar geschut in en neemt het op met een tuinslang.
Nick Dierickx Een jongen zet meteen het zwaar geschut in en neemt het op met een tuinslang.

OPEK

In juni 2016 kwam de schepen met het idee om aan het OPEK (Openbaar Entrepot voor de Kunsten) aan de Vaartkom een publiek zwembad te laten komen, Leuven-Bad. Hierover zei hij op de opening van het Sluispark iets meer. "Voor het OPEK zal het groot publiek zwembad ten vroegste openen in de zomer van 2018 en ten laatste tegen de zomer van 2019." Daarna werd het Sluispark met een waterpistolengevecht geopend, de schepen voegde de daad bij het woord en mengde zich onder de kinderen in het plezier.


Verder waren er activiteiten voor groot en klein: kinderen konden op een muur graffiti aanbrengen, er werd ze met behulp van spelletjes aangeleerd om spaarzaam met water om te gaan. Verder werd er een voorsmaakje gegeven van nieuw circusfestival CIRKL met percussieband en steltenlopers.

Enkele kindjes spelen aan de fonteinen.
Nick Dierickx Enkele kindjes spelen aan de fonteinen.

Havenfeesten

De Havenfeesten aan de Vaartkom, dat net naast het Sluispark plaatsvond, had ook flink wat activiteiten in petto. Zo waren er onder andere gratis vaartochtjes op de boten van de jachthaven, was er een opendeur en gratis initiatie kajakken bij de Kayak Club Leuven, een bezoek aan het opleidingsschip 'MS De Leie' van de Marinekadetten, een infostand van de KU Leuven over een ecorace 'zonneboot', een tentoonstelling oldtimers met daarbij enkele stevige jeeps, een


springkasteel en animatie.

Ook schepen Ridouani deed lustig mee met de waterpret.
Nick Dierickx Ook schepen Ridouani deed lustig mee met de waterpret.