Sloeg 'gasbende' al eerder toe?

OOK IN FUIFZAAL ALBATROS WERD VERMOEDELIJK MET BRANDEND GOEDJE GESPOTEN

Het artikel in deze krant na het incident in fakbar Letteren.
HLN Het artikel in deze krant na het incident in fakbar Letteren.
De twee twintigers die vorige week woensdagnacht werden aangevallen met een soort gas, staan niet alleen. Dinsdagnacht werd er ook in fuifzaal Albatros gas gebruikt. Dat beweert een 20-jarige student Economische Wetenschappen. "Ik voelde het ineens erg branden in mijn keel en begon zwaar te hoesten. Rondom mij hadden heel wat mensen pijn", beweert de jongeman.

De feiten die van dinsdagnacht dateren, deden niet onmiddellijk een belletje rinkelen bij Robbe France, een 20-jarige student Economische Wetenschappen. Maar toen hij het artikel las van de geschiedenisstudenten die bespoten werden met - vermoedelijk - butaangas, werd het hem plots duidelijk. "Op die fuif voelde ik het plotseling enorm branden in mijn keel en begon ik zwaar te hoesten. Ik keek even rond en zag dat er veel mensen pijn hadden. Ik ben samen met mijn vrienden naar buiten gelopen. Daar voelde ik me beter. Sommigen voelden zich na tien minuten ook weer beter", aldus Robbe. Toen werd er beweerd dat er pepperspray zou gebruikt zijn, maar dat lijkt Robbe weinig waarschijnlijk. "Het lijkt me een beetje té toevallig dat er in een week tijd op twee plaatsen een soort gas werd gebruikt", klinkt het. De politie werd niet op de hoogte gebracht van deze feiten. "Wij hebben dat niet gemeld omdat het niet zo lang duurde en omdat wij er toen vanuit gingen dat het pepperspray was. Pas toen we dat artikel van jullie lazen, viel onze frank", aldus nog Robbe.

Fakbar Letteren

De nacht nadien, woensdagnacht tijdens een feestje in fakbar Letteren, werden er twee twintigers aangevallen met een soort gas. De twee verloren tijdelijk hun zicht en moesten naar het ziekenhuis. Twee meisjes die ook bevangen raakten, werden ter plaatse verzorgd. "Het was een vol huis. Het was ongeveer 3 uur. Ik stond wat te praten aan de toog met Gert, die ik al even niet meer gezien had. Tot héél plots enkele jongens ons benaderden en iets in ons gezicht spoten. De volgende moment schreeuwde ik het uit van de pijn, net als Gert", doet geschiedenisstudent Tom (21) zijn verhaal.

Vier Franse studenten

Tom en zijn vriend werden dezelfde nacht nog uit het ziekenhuis ontslagen, maar ze tasten allebei nog in het duister omtrent het motief. "Er was totaal geen provocatie. Alles ging zo snel. Ik heb het gevoel dat ze er ons lukraak hebben uitgekozen." Vier Franse universiteitsstudenten die aanwezig waren, kozen na de aanval wel het hazenpad. Of zij iets met de zaak te maken hebben, is onduidelijk. "Ze zijn hier heel de avond geweest en waren supervriendelijk, tot het incident. Ik was net op weg naar het toilet toen zij de trap afstormden en alle vier wegliepen", bevestigt steward Wim, die woensdagnacht een shift draaide. Tom en zijn vriend dienden klacht in bij de politie.


De politie heeft geen weet van de feiten in de Albatros en voorlopig is er ook nog geen spoor naar de mogelijke daders. De politie heeft wel aangegeven de zaak ernstig te nemen. Loopt er 's nachts in de Leuvense cafés en fuifzalen een gasbende rond? Het heeft er alle schijn van.