Slechts 9 procent van leefloontrekkers in Leuven heeft sociale woning

Lies Corneille (Groen) is als Leuvens schepen bevoegd voor wonen.
Benoit De Freine Lies Corneille (Groen) is als Leuvens schepen bevoegd voor wonen.
Slechts 145 van de 1.544 mensen (9,4 procent) die momenteel een leefloon trekken in Leuven beschikken over een sociale woning. Dat blijkt uit een nieuwe interactieve installatie over de woonproblematiek die de vzw Stad en Architectuur samen met onderzoekers van Research&Design (KU Leuven) heeft samengesteld. De installatie, die de inwoners meer inzicht moet bieden in de woonproblematiek, staat deze week opgesteld aan Hal 5 in Kessel-lo. 

Uit de informatie, die de bezoekers in een quiz-vorm wordt aangereikt, blijkt dat het aantal wachtenden voor een sociale woning in Leuven de afgelopen jaren veel sneller is gestegen dan het aanbod. De woonquote - het aandeel van de uitgaven voor wonen in het beschikbaar inkomen - blijkt bij leefloontrekkers vaak veel hoger te zijn dan de 30 procent die als maximumnorm wordt gehanteerd. 

Dat het dure wonen in Leuven nog voor meer mensen problemen stelt, blijkt uit de vaststelling dat liefst 55 procent van de gezinnen met kinderen uit het centrum van Leuven stelt de komende jaren te willen verhuizen. In opnieuw 55 procent van deze gevallen worden financiële redenen vermeld voor deze verhuisplannen. 

In een reactie stelde Lies Corneille (Groen), als Leuvens schepen bevoegd voor wonen, dat het stadsbestuur de komende jaren niet alleen hard wil werken aan uitbreiding van het aanbod aan sociale woningen, maar ook wil investeren om de reguliere huurmarkt toegankelijker te maken voor wie het financieel moeilijk heeft. Daarnaast ziet men heil in Community Land Trust-projecten waarbij de bouwgrond van een koopwoning in handen blijft van een stichting.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marie Vandam

    In sociaal woningen wonen er die een dik loon hebben maar ze laten het toe want de maatschappijen verdienen er aan ! Dat ze DAT ook is toegeven !