Schepen Corneillie (Groen) debuteert met 22 nieuwe starterswoningen: “Wonen in Leuven mag niet alleen weggelegd zijn voor de happy few”

In woonproject Klein Rijsel kunnen vanaf mei jonge alleenstaanden of koppels die zich voor het eerst domiciliëren in Leuven een starterswoning huren. Het gaat meer concreet om 22 appartementen en dat is volgens schepen van Wonen Lies Corneillie (Groen) een verdrievoudiging van het aantal starterswoningen in Leuven. “Bijzonder is dat de huurders een deel van het huurgeld terug krijgen als ze later een eigen woning of bouwgrond kopen”, klinkt het.
Schepen Lies Corneillie (Groen) bijt zich vast in de woonproblematiek in Leuven en debuteert meteen met 22 nieuwe starterswoningen.
Vertommen Schepen Lies Corneillie (Groen) bijt zich vast in de woonproblematiek in Leuven en debuteert meteen met 22 nieuwe starterswoningen.

Leuven en betaalbaar wonen…het is geen gelukkig huwelijk en dat is al vele jaren het geval. Een kwestie van vraag en aanbod en helaas is de vraag groot. Het gevolg is dat Leuven de duurste centrumstad van het land is om een woning aan te kopen. Prijzen overstijgen vlot de kaap van 300.000 euro en wie een huis wil dat in orde is, mag al snel nog 100.000 euro extra op de tafel leggen. Daarvoor heb je doorgaans een rijwoning die meteen bewoonbaar is met twee of drie slaapkamers. Conclusie: heel wat jonge gezinnen hebben het moeilijk om in Leuven een eigen woning te kopen.

Het systeem van starterswoningen geeft de huurders een duwtje in de rug.
Vertommen Het systeem van starterswoningen geeft de huurders een duwtje in de rug.

Spaarpotje

Het nieuwe stadsbestuur is zich bewust van de woonproblematiek en wil deze legislatuur een versnelling hoger schakelen om wonen in Leuven opnieuw meer betaalbaar te maken. Na het succes van de eerste starterswoningen in project De Latten aan de Vaartkom hebben de stad Leuven en het AGSL een nieuw aanbod met 22 appartementen met 1 of 2 slaapkamers klaar in project Klein Rijsel. Kersvers schepen van Wonen Lies Corneillie (Groen): “Een gedeelte van de betaalde huur komt in een spaarpotje terecht dat vrijkomt als de huurders nadien een woning of bouwgrond in Leuven kopen. Op dit moment hebben bijvoorbeeld al 3 huurders hun spaarpotje opgevraagd waarbij ze gemiddeld 3.592 euro ontvingen voor de aankoop van hun nieuwe woning. Het systeem van starterswoningen geeft de huurders een duwtje in de rug want we beseffen dat wonen in Leuven duur is”, klinkt het.

Het maximumbedrag dat huurders op zes jaar tijd kunnen sparen is 7.200 euro

Schepen van Wonen Lies Corneillie (Groen)

Bij de 12 starterswoningen in project De Latten en de 2 starterswoningen in de Horenblazer zijn er dus nu ook 22 starterswoningen in Klein Rijsel. “Dat is bijna een verdrievoudiging van het aanbod in de stad”, zegt schepen van Wonen Lies Corneillie. Op voordelige huurprijzen moeten de huurders overigens niet rekenen want de prijzen zijn vergelijkbaar met de gemiddelde huurprijs op de private markt. “De huurprijzen variëren van 650 euro voor een appartement van 59 m² tot 950 euro voor 89 m². Het spaarpotje achteraf is de grote troef. AGSL legt een deel van de geïnvesteerde huur opzij. Tijdens de eerste drie jaar kunnen ze maandelijks 125 euro sparen. Na drie jaar gaat het maandelijkse spaarbedrag naar beneden. Op die manier moedigt AGSL een rotatie naar nieuwe huurders aan. Zes jaar lang kunnen huurders een bedrag opzij zetten en dat brengt het maximale bedrag dat huurders op zes jaar tijd kunnen sparen op 7.200 euro”, besluit Lies Corneillie die er naar eigen zeggen alles aan wil doen om ervoor te zorgen dat wonen in Leuven niet enkel en alleen is weggelegd voor de ‘happy few’.

Meer info: www.agsl.be/starterswoningen

Het systeem van starterswoningen geeft de huurders een duwtje in de rug.
Vertommen Het systeem van starterswoningen geeft de huurders een duwtje in de rug.
Het systeem van starterswoningen geeft de huurders een duwtje in de rug.
Vertommen Het systeem van starterswoningen geeft de huurders een duwtje in de rug.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Joan Wijnant

    Ik vind het raar dat starters uit Leuven dat niet kunnen huren.. wat daar de bedoeling van is ? Een vreemd project vind ik het!