Rouwen naast je overleden baby’tje in intieme lijkwagen: An (46) start eerste baby-uitvaartdienst in ons land

An Andries (46) ontwierp een aangepaste rouwwagen voor overleden baby’s
Joel Hoylaerts / Photonews An Andries (46) ontwierp een aangepaste rouwwagen voor overleden baby’s
An Andries (46) uit Kessel-Lo start in ons land de eerste uitvaartdienst voor baby’s. Met ‘Nooit Vergeten’ wil ze ouders van overleden sterrenkindjes op een gepaste en warme manier ondersteunen in hun afscheidsproces.

An opent de nieuwe uitvaartdienst voor baby’s in haar ouderlijk huis in Kessel-Lo, dat een speciale betekenis heeft. Haar moeder stierf hier enkele jaren geleden en net op die plek in de woonkamer vind je nu verschillende kistjes, mandjes en draagzakjes voor overleden baby’s. “In 2014 is mijn mama overleden aan longkanker. De laatste drie weken van haar leven heb ik haar thuis verder verzorgd en zijn we samen haar uitvaart beginnen voorbereiden. Haar assen strooiden we uit in de tuin. Na die ervaring werd het mij duidelijk dat mijn roeping in de uitvaartsector lag en ik hier het verschil wou maken. Toen ik werkte bij een uitvaartonderneming werd ik heel vaak geconfronteerd met ouders die hun kindje hadden verloren en dat was de aanzet”, zegt An. 

Ik wil ook de ouders de kans geven om hun eigen kistje te ontwerpen. We kunnen bijvoorbeeld stof die voorzien werd voor de babykamer, verwerken in het kistje

An Andries
In de woonkamer van An vind je verschillende kistjes, mandjes en draagzakjes.
Joel Hoylaerts / Photonews In de woonkamer van An vind je verschillende kistjes, mandjes en draagzakjes.
Dit kistje is gemaakt in de vorm van een cocon en draagt de naam van een vlinder.
Joel Hoylaerts / Photonews Dit kistje is gemaakt in de vorm van een cocon en draagt de naam van een vlinder.

Op vraag van ouders 

Ouders van overleden baby’s hebben nood aan een gespecialiseerde aanpak om met hun verlies om te gaan. “Als je een uitvaartonderneming binnenwandelt, vind je twintig kisten voor volwassenen, maar nooit iets voor kindjes. Dat is nog te confronterend. Terwijl ik het net choquerend vind dat je als ouder geen keuze hebt. Op die vraag van ouders wil ik graag een antwoord bieden”, aldus An. 

Als je een uitvaartonderneming binnenwandelt, vind je twintig kisten voor volwassenen, maar nooit iets voor kindjes. Dat is nog te confronterend. Terwijl ik het net choquerend vind dat je als ouder geen keuze hebt

An Andries

Met de eerste uitvaartdienst voor baby’s ‘Nooit Vergeten’ is An pionier. Ze wil in de korte periode, van het overlijden tot aan de uitvaart, de ouders zoveel mogelijk herinneringen laten maken. “Dat probeer ik te doen met de keuze aan verschillende symbolische mandjes en kistjes. Ik wil ook de ouders de kans geven om hun eigen kistje te ontwerpen. We kunnen bijvoorbeeld stof die voorzien werd voor de babykamer, verwerken in het kistje. Hoe meer je uw hoofd en uw hart in uw handen legt, hoe meer verbindend je met verlies kan omgaan”, aldus An.

Heel wat mama’s contacteren An voor andere herinneringsproducten in de vorm van asjuweeltjes
Joel Hoylaerts / Photonews Heel wat mama’s contacteren An voor andere herinneringsproducten in de vorm van asjuweeltjes

Aangepaste babyrouwwagen

An ontwierp zelf een aangepaste babyrouwwagen. “In een traditionele rouwwagen heb je geen zitplaatsen en is het niet mogelijk om de overleden baby samen met de ouders te vervoeren, terwijl ouders dat wel willen. Het enige wat je hebt in een traditionele rouwwagen is een verschrikkelijke laadruimte van twee meter en dat noem ik ‘de grote boze wolf’ als je daar een kistje van 30 centimeter moet plaatsen”, klinkt het bij An. In de speciaal ontworpen babyrouwwagen krijgen ouders de mogelijkheid om mee te rijden met hun overleden baby. De kleinste kistjes zijn amper 30 centimeter en dienen voor kindjes die rond 20 weken geboren worden. Uitvaartdienst ‘Nooit Vergeten’ richt zich voornamelijk op sterrenkindjes. “Het aantal sterrenkindjes is het grootst. Zwangerschappen die fout aflopen of waar kort na de geboorte toch een afwijking is en het kindje het niet overleeft. Als je kindje dood geboren wordt, bij wie ga je met je verdriet terecht kunnen? Dat wordt nog te veel stilgezwegen”, klinkt het bij An.

Het kleinste kistje van 30 cm in de babyrouwwagen
Joel Hoylaerts / Photonews Het kleinste kistje van 30 cm in de babyrouwwagen

“Het verlies moet zichtbaar worden en men moet beseffen dat sterrenkindjes nooit vergeten zullen worden. Liefde en verlies kan je niet meten in centimeters”, aldus de eerste baby-begrafenisonderneemster van ons land. Meer informatie over de uitvaartdienst vind je terug op www.nooitvergeten.be 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dianne Melis

  Proficiat An , daar zullen de ouders van overleden baby zich goed bij voelen ( in plaats van in een grote lijkwagen ) Veel succes met je nieuwe zaak .

 • kelly stroobantd

  Gn woorden voor. Super mooi initiatief

 • Dirk Verstrepen

  Proficiat An met het mooi initiatief dat je bent opgestart en wens je veel succes toe!

 • Wesly Coudenys

  Mooi initiatief, goed voor de ouders en mss een deel van de familie. Maar daar een kerkelijk gebeuren van maken, zal bij weinig mensen zeer waarschijnlijk niet doorgaan. Nodige opvang voor en na is zeker nodig... Een geboren kind die al gestorven is voor of na de geboorte. Er bestaat gewoon niks ergers. Tenzij de moeder en het kind sterft tijdens de zwangerschap.

 • Anthony Van Daele

  Mooi dat ze dat kan bieden.