Rik Daems (Open Vld) maakt brandhout van Leuvense bestuursnota: “Pas klimaatneutraal tegen de 50ste verjaardag van Anuna!”

Rik Daems (Open Vld) is opvallend streng voor het nieuwe stadsbestuur van Leuven en belooft vuurwerk op de gemeenteraad over de bestuursnota.
Vertommen Rik Daems (Open Vld) is opvallend streng voor het nieuwe stadsbestuur van Leuven en belooft vuurwerk op de gemeenteraad over de bestuursnota.
De gemeenteraad buigt zich dinsdagavond over de bestuursnota van de nieuwe meerderheid. Rik Daems is vastberaden om zich te tonen als een moeilijke klant over de plannen van het stadsbestuur voor de komende jaren. “Deze slakkencoalitie heeft een sprookje van 165 en 1 pagina’s geschreven”, klinkt het.

De bestuursnota voor de komende zes jaar passeerde tot op heden zonder al te veel ophef, maar morgenavond zou het wel eens een ander verhaal kunnen worden tijdens de gemeenteraad. Die raad staat volledig in het teken van de plannen van het nieuwe stadsbestuur met sp.a, Groen en CD&V in de rangen. Oppositiepartij N-VA liet eerder al optekenen dat het bestuursakkoord te vaag is. Rik Daems van Open Vld sluit zich aan bij dat oordeel en maakt brandhout van de bestuursnota. Of om het in zijn woorden te zeggen: “Deze bestuursnota is het sprookje van 165 en 1 pagina’s van de slakkencoalitie!”

De lamlendige traagheid van het nieuwe Leuvense schepencollege is erg opvallend

Rik Daems, fractieleider Open Vld Leuven

De fractieleider van Open Vld verwijst met die laatste opmerking naar de tijd die het nieuwe stadsbestuur zichzelf gaf om naar buiten te komen met het bestuursakkoord. “Hoewel de avond van de verkiezingen de coalitie meteen geklonken was, is de lamlendige traagheid van het schepencollege opvallend”, aldus Daems. “Meer dan zes maanden heeft het geduurd om een lijvig maar weinig concreet en totaal vrijblijvend document te produceren. Ten vroegste in december, meer dan een jaar na de verkiezingen, zullen we pas een budgettaire vertaling onder ogen krijgen. De eerste concrete maatregelen zullen ten vroegste anderhalf tot twee jaar na de verkiezingen realiteit worden en tegen die tijd is één derde van de legislatuur al gepasseerd.”

Appels en bananen

Ook inhoudelijk vindt Deams de bestuursnota een vodje papier. “Men spreekt te vaak over zaken die aangepakt ‘zouden moeten worden’… Waar is het vlees in dit menu? Wat we alvast met zekerheid weten, is dat er vaak erg lang en grondig gedebatteerd wordt over kraantjeswater, koekjes zonder verpakking en appels en bananen. Ook zeker is dat de klimaatdoelstelling naar 2050 verschuift en bijgevolg zal Leuven klimaatneutraal zijn tegen de 50ste verjaardag van Anuna De Wever.”

Dit is echt de trein der traagheid. De bestuursnota lijkt wel een catalogus van Trois Suisses zonder echte politieke keuzes

Rik Daems, fractieleider Open Vld Leuven

Volgens Rik Daems valt het vooral op dat er enkele dingen niet vermeld zijn in de nieuwe bestuursnota. “Wat gaat er bijvoorbeeld gebeuren met de belastingen? Ik voorspel verhogingen, zodat de Leuvenaar zich ‘groen’ kan betalen. Verder geen bedragen of timing voor het nieuwe beleid… Men stelt niet uitgevoerde investeringen voor een bedrag van meer dan 100 miljoen euro opnieuw uit. De bestuursnota lijkt een catalogus van Trois Suisses zonder politieke keuzes. Nu al uitstel en wellicht nog meer afstel.” 

Een opvallend kritische conclusie van de fractieleider van Open Vld die dinsdagavond ongetwijfeld tot vuurwerk zal leiden op de gemeenteraad met het bestuursakkoord als rode draad. Daems mag zich alvast verwachten aan stevig weerwerk van de meerderheid die 200 % achter zijn bestuursnota blijft staan.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.