Rik Daems blijft wijnboer, ondanks geruchten: “Ik heb wijndomein helemaal niet verkocht”

Fusie tussen Vinobelga en De Petrushoeve

Rik Daems ontkent dat hij Vinobelga heeft verkocht. “Gewoon een fusie met De Petrushoeve. Niet meer dan dat.”
Vertommen Rik Daems ontkent dat hij Vinobelga heeft verkocht. “Gewoon een fusie met De Petrushoeve. Niet meer dan dat.”
Rik Daems (Open Vld) heeft wijndomein Vinobelga niet verkocht. Dat zegt de Leuvense politicus in een reactie op de berichtgeving in de media. “Het gaat om een fusie en dat wil zeggen dat De Petrushoeve van Gerry Calders en Vinobelga de krachten bundelen. Calders zal de leiding nemen van de wijnproductie, ik hou me bezig met de promotie van het wijntoerisme.”

Is het verkocht of is het niet verkocht? Dat is de spreekwoordelijke vraag van één miljoen als we het over wijndomein Vinobelga van Rik Daems hebben. In de media verschenen afgelopen week berichten dat het domein van 3,5 hectare groot –nota bene de oudste commerciële wijngaard van het land- niet langer in handen zou zijn van de Leuvense politicus Rik Daems. Meer zelfs, Daems zou het wijndomein op de Houwaartse Berg verkocht hebben aan De Petrushoeve dat onder leiding staat van Gerry Calders. Die laatste beheert een wijngaard van 2,5 hectare in Molenbeek-Wersbeek.

De Petrushoeve wil groeien en doet dat via een fusie met Vinobelga.
Wijndomein Petrushoeve De Petrushoeve wil groeien en doet dat via een fusie met Vinobelga.

Rik Daems ontkent echter met klem dat hij Vinobelga heeft verkocht aan Gerry Calders. “Er is helemaal geen sprake van een verkoop”, stelt Rik Daems. “Het gaat om een fusie tussen twee wijndomeinen, maar dat betekent niet dat ik uit beeld verdwijn in het bedrijf. Integendeel. De leiding van de wijnproductie ligt nu in handen van Gerry Calders, die bijzonder getalenteerd is in zijn vak. Dankzij de fusie kan ik me meer gaan toeleggen op de verdere ontwikkeling van het wijntoerisme in onze streek. Dat is in opmars, maar er is nog groeimarge. Mijn passie heeft daar altijd gelegen, en daar ga ik me nu dankzij de fusie beter op kunnen concentreren. Rik Daems heeft dus helemaal niets verkocht. Integendeel, Rik Daems gaat nog een versnelling hoger schakelen om de gezamenlijke doelstellingen van Vinobelga en De Petrushoeve te realiseren. Wijnproductie is daar een cruciaal deel van, maar de promotie van het wijntoerisme evenzeer.”

Zes hectare

Door de fusie groeit de wijngaard tot zo’n zes hectare. Voor Gerry Calders is de fusie naar eigen zeggen een unieke kans om te groeien. Vorig jaar was De Petrushoeve nog goed voor de productie van 5.000 liter wijn. Ter vergelijking: Vinobelga van de familie Daems produceerde in 2018 16.000 liter wijn. Door de fusie tussen Daems en Calders is het belangrijkste wijnbedrijf in onze regio meteen een feit. Volgens Rik Daems komt de Hagelandse wijnproductie nu in een nieuwe fase. “Meerdere wijndomeinen samen kunnen de grenzen verleggen. Bovendien is de tijd gekomen om het wijntoerisme op punt te stellen want er is veel interesse voor wijn. Het is de bedoeling om groepen toeristen letterlijk en figuurlijk onder te dompelen in de wondere wereld van de wijnbouw.” 

Nog dit: binnenkort pakt Rik Daems uit met ‘Rikus’. Dat is een brandewijn die te vergelijken is met cognac.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Christian Mommaerts

    die blijft wijnboer,tot voor kort op een interview wist hij zelfs de nam niet van zijn wijn,hij wou ook eens de cesarsberg beplanten met zijn ranken en de diversiteit en biotoop kapot maken,gelukkig heeft de stad daar een stokje voor gestoken