Restaurant Fragma

Het interieur van Fragma ademt rust en klasse uit.
KAR Het interieur van Fragma ademt rust en klasse uit.
Restaurant Fragma is een relatieve nieuwkomer in hartje Leuven. Het verbouwde herenhuis op de Bondgenotenlaan ademt Scandinavische rust uit. En de chef? Die belooft een intuïtieve keuken. En zo geschiedde. 

In afwachting van de vijf amuses trappen we af met een sprankelend glas Pinot Noir Beaufort Frères. Daarna gaat het feest verder met starters als kabeljauw, gerookte paling en langoustine. Telkens mooi gedresseerd op een wafeltje of op een zwart eetbaar kussentje met een crème van erwtjes en amandel. De scampi zijn lauw en pittig afgekruid. 

Tijdens de lunch heb je keuze tussen een 2 of 3-gangenmenu. Dat betekent met of zonder tussengerecht. Een dessert of kaasselectie is nooit inbegrepen als afsluiter. Het voorgerecht brengt ons kalfstartaar, die lekker ruw maar toch fijn genoeg gesneden blijkt waarbij de pure smaak niet te negeren valt. De kalfstartaar komt met fregola - Siciliaanse pastabolletjes - en puntpaprika met artisjok in het kielzog. Voor de beet wordt een klein krokantje toegevoegd. Het begeleidend sausje heeft een rokerige smaak. Wat de drank betreft, schakelen we over op een oranje Italiaanse wijn - oh ja, Fragma heeft een uitgebreide wijnselectie. De oranje kleur bij de Coda di Volpe, Greco Bianco 2017 is afkomstig van de schil waarmee de wijn exact 10 dagen in contact is geweest, leert ons de wijnkaart. 

Het tussengerecht van sepia en bloemkool daarop zijn we het minst verlekkerd, temeer omdat het als een blok op de maag valt. En het zoutvaatje lijkt in de keuken van Fragma ook nooit ver weg. Hetzelfde verhaal bij het hoofdgerecht van zoete aardappel, asperge met eend in een naturelle vleessaus. Aan de ziltige kant, maar de eend - perfect rosé - maakt veel goed. Ook hier komt de rokerige smaak terug. De groene asperges zijn beetgaar. Chef Kevin Gijsembergt, oud-pupil van Jeroen Meus, lijkt heel wat in zijn mars te hebben om de Bondgenotenlaan te veroveren. Het enorme terras in de veertig meter diepe tuin is een absolute meerwaarde. Je vergeet er als het ware de drukte van de stad. Tijdens onze donderdaglunch zijn er slechts drie tafeltjes bezet, maar eenmaal de zomer in het verschiet zou het hier wel eens snel kunnen vollopen. En met honger wandel je hier zeker niet buiten. 

Gegevens

Restaurant Fragma, Bondgenotenlaan 114, 016/906612

Openingsuren

Lunch: dinsdag tot vrijdag van 12 tot 14 uur Dinner: dinsdag tot donderdag 19 tot 20 uur en vrijdag tot zaterdag van 19 tot 21 uur

Score

Eten: 7/10 Bediening: 7/10 Comfort: 9/10

Het hoofdgerecht van eend met groene asperges  en zoete aardappel.
KAR Het hoofdgerecht van eend met groene asperges en zoete aardappel.
Het voorgerecht van kalfstartaar met fregola en puntpaprika en artisjok.
KAR Het voorgerecht van kalfstartaar met fregola en puntpaprika en artisjok.
Het grote en diepe terras is een absolute meerwaarde in de zomer.
KAR Het grote en diepe terras is een absolute meerwaarde in de zomer.
De amuses.
KAR De amuses.
Het grote en diepe terras is een absolute meerwaarde in de zomer.
KAR Het grote en diepe terras is een absolute meerwaarde in de zomer.
Het grote en diepe terras is een absolute meerwaarde in de zomer.
KAR Het grote en diepe terras is een absolute meerwaarde in de zomer.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.