Renovatiewerken aan Pauscollege gestart

200 studenten moeten voor twee jaar een nieuw kot zoeken

De renovatiewerken aan het Pauscollege op Het Hogeschoolplein zijn gestart
Vertommen De renovatiewerken aan het Pauscollege op Het Hogeschoolplein zijn gestart
De werken aan Het Paus Adriaan VI-college op het Hogeschoolplein in Leuven zijn van start gegaan. Het historische gebouw wordt gemoderniseerd en in ere hersteld. De twee volgende academiejaren zijn er dus geen koten te huur in deze studentenresidentie van de KU Leuven. Volgens de huidige planning duren de werken twee jaar.

Het Pauscollege sloot haar deuren op 16 juli al omwille van de aankomende renovaties. De laatste studenten verlieten toen hun kot, zodat de werken tijdens de zomermaanden konden starten. Het historische gebouw behoort tot de oudsten van de Katholieke Universiteit van Leuven. Zo’n 200 studenten zitten er jaarlijks op kot. Maar het gebouw was te fel verouderd en dat zorgde vaak voor problemen. Het verouderde college had dringend nood aan herstellings- en renovatiewerken. “Het Pauscollege is een beschermd monument. Onder andere de buitengevel wordt helemaal in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Nergens zal je nog de rode baksteenkleur zien”, zegt projectverantwoordelijke Marie Verlinden. 

De authentieke kenmerken worden zoveel mogelijk behouden. Voorts wordt er rekening gehouden met de aspecten van duurzaamheid. “Het dak en de ramen worden geïsoleerd en daarnaast gaan we aan regenwater-recuperatie doen. De technieken worden algemeen vernieuwd”, aldus Marie Verlinden. De renovatiewerken moeten er tevens voor zorgen dat het Pauscollege zowel vanbinnen als vanbuiten toegankelijk wordt voor personen met een rolstoel. Volgens de KU Leuven zullen de werken tot de zomer van 2021 duren.

Meer moderne koten

De Alma, die gevestigd was in het Pauscollege, verdwijnt en maakt plaats voor extra koten. Ook ongebruikte oude ruimtes worden omgevormd tot moderne koten en de bestaande koten worden gemoderniseerd met op elk verdiep een gemeenschappelijke keuken. “Het aantal kamers blijft hetzelfde. Er komen wel nieuwe koten bij, maar we moeten oude koten opofferen voor de gemeenschappelijke keukens te bouwen”, aldus Marie. Het kostenplaatje voor de renovatiewerken? Zo’n 12 miljoen euro.

Als alles volgens planning verloopt kunnen de studenten in september 2021 opnieuw hun intrek nemen in de studentenresidentie van het Pauscollege.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.