Relletje over niet neutrale ambtenaar in Leuven. “Propaganda in stadskantoor”, klaagt Lorin Parys (N-VA) aan. Schepen Vansina (CD&V) reageert: “Reactie van Calimero Parys is grotesk!”

Er is een relletje ontstaan over een post op Facebook van Peter Van Dessel van de bekende Leuvense bloemenzaak Young Amadeus. Hij klaagt aan dat een ambtenaar van de stad Leuven allesbehalve neutraal was en zelfs stelde dat “N-VA de ‘zwarten’ van in de oorlog zijn”. Lorin Parys (N-VA) sprong er meteen bovenop gevolgd door een stevige reactie van schepen Vansina (CD&V).
Tom Nackaerts en Peter Van Dessel (rechts) van Young Amadeus aan hun zaak.
Vertommen Tom Nackaerts en Peter Van Dessel (rechts) van Young Amadeus aan hun zaak.

Peter Van Dessel van bloemenzaak Young Amadeus kon zijn oren niet geloven toen hij van zijn schoonmoeder te horen kreeg dat haar bezoek aan het Leuvense stadskantoor op zijn minst opmerkelijk was verlopen. De vrouw ging een volmacht regelen voor de verkiezingen van 26 mei. Ze maakte terloops een opmerking over de vele ‘paperassen’ die eraan te pas kwamen maar benadrukte dat ze kost wat kost toch wou stemmen tijdens haar verblijf in Italië. Daarop zou de ambtenaar van dienst het volgende hebben gereageerd: “Ja, dat is zeker belangrijk want die van N-VA strooien de mensen zand in de ogen. Ze zijn er alleen voor de grote bedrijven en de middenklasse wordt alsmaar armer. Ik zou het niet mogen zeggen maar ik zeg het toch. Voor mij zijn dat de ‘zwarten’ van in de oorlog.”

N-VA? Ik zou het niet mogen zeggen maar ik zeg het toch. Voor mij zijn dat de ‘zwarten’ van in de oorlog

De woorden van een ambtenaar van stad Leuven volgens Peter Van Dessel van Young Amadeus

De post van Peter Van Dessel werd al snel opgepikt door Lorin Parys van N-VA. “Ik leef mee met de dame die dit moest aanhoren. Bijna 1 op 4 Leuvenaars koos in oktober voor de N-VA maar zo lijkt het alsof die Leuvenaars minder welkom zijn op het stadskantoor. Alsof het ‘verbindend’ verhaal van deze bestuursploeg enkel slaat op mensen van hetzelfde gedacht. Welke cultuur heerst er in het stadskantoor als ambtenaren denken dat dit kan? Dit incident is extra jammer voor stadsambtenaren die wel correct hun werk doen. Dienstverlening van de stad moet neutraal zijn. We hebben jarenlang gestreden om niet langer stemadvies van meneer pastoor te krijgen. Die pastoor inruilen voor ambtenaren die ongevraagd hun linkse politieke mening opdringen zal zonder mij zijn. Ik zal het stadsbestuur hierover aan de tand voelen.”

“Manifest onjuist”

Schepen Dirk Vansina (CD&V) is het ermee eens dat een persoonlijke politieke mening aan het loket meedelen niet aanvaardbaar is maar geeft toch tegengas aan Lorin Parys. “Ambtenaren moeten neutraal zijn en mogen in geen enkel geval persoonlijke politieke voorkeuren of afkeuringen laten blijken. De reactie van ‘Calimero Parys’ dat er op het stadskantoor politieke propaganda wordt gevoerd, is echter ongepast, grotesk en manifest onjuist. Het gaat hier om onaanvaardbaar maar ook een uitzonderlijk en geïsoleerd voorval dat intern ernstig zal opgenomen worden.”
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lutgarde lefever

  Dat die ambtenaren niet vergeten dat ze met geld van de belastingbetaler betaald worden dus hou het neutraal aub jullie diensten

 • wim CLAES

  in Leuven moet je een afspraak maken als je een ambtenaar wil spreken. als die elk uur 3 man zo aanspreekt, 4 weken lang hebt ge wel een groot publiek bereikt zou ik zo zeggen.wat niet wil zeggen dat de persoon in kwestie liegt...

 • Marianne Van den Lemmer

  'Vrijheid van mening' heette dat vroeger. Oei, mag da nog?

 • Claire Dalwein

  Ja, soms kan de waarheid kwetsend zijn hé!

 • Koen Lapauw

  Tja, al wat links fout gaat, moet met de mantel der liefde bedekt worden. Alles wat rechts fout gaat kan niet genoeg opgeblazen worden.