Rector Luc Sels reageert op kritiek: “Ex-leden Reuzegom opnieuw sanctioneren kan rechtszaak in gevaar brengen”

“Ik was er zelf kapot van toen ik de reconstructie las”, zegt rector Luc Sels. “Het is afschuwelijk, mensonterend.”
Vertommen “Ik was er zelf kapot van toen ik de reconstructie las”, zegt rector Luc Sels. “Het is afschuwelijk, mensonterend.”
De voorbije dagen hebben zowel Rik Torfs, vrienden van de overleden Sanda Dia als 24 professoren aan de KU Leuven hun teleurstelling geuit over de manier waarop de universiteit is omgegaan met tucht en sanctie voor de ex-leden van Reuzegom. Rector Luc Sels heeft in Terzake gereageerd op de aanhoudende kritiek. “Wij zullen verdere sancties laten volgen op de beslissing van het gerecht”, stelt de Leuvense rector. “Maar de beslissing van toen, met de informatie die we vandaag hebben, was wel anders geweest.”

Sinds een reconstructie over het verloop van de dooprituelen waarbij student Sanda Dia het leven liet, lopen de gemoederen hoog op. Er kwam kritiek langs alle kanten aan het adres van rector Luc Sels over de manier waarop hij is omgegaan met tucht en sanctie voor de ex-leden van Reuzegom. “Ik was er zelf kapot van toen ik de reconstructie las”, zegt hij. “Het is afschuwelijk, mensonterend. Initieel zijn alle leden van de studentenclub geschorst. Wij hebben toen gezegd dat die sanctie kon worden omgezet in 30 uur taakstraf en een paper, wat ze allemaal hebben gedaan.”

Wij konden ook niet differentiëren tussen wie aanwezig was bij de doop en wie niet. De ex-leden van Reuzegom wilden toen weinig informatie vrijgeven en werden gesteund door heel sterke advocaten.

Rector Luc Sels

Beslissing van 16 maanden geleden

“De informatie die de voorbije week aan het licht is gekomen, hadden wij toen niet. Wij konden ook niet differentiëren tussen wie aanwezig was bij de doop en wie niet. De ex-leden van Reuzegom wilden toen weinig informatie vrijgeven en werden gesteund door heel sterke advocaten. Wij kunnen geen onderzoeksdaden stellen en het strafonderzoek wierp een schaduw over de tuchtprocedure. Men pakt ons nu, met nieuwe informatie, op een beslissing die we 16 maanden geleden hebben genomen. Op de sanctie’s die we toen hebben gegeven heeft niemand gereageerd, er was toen geen verontwaardiging. De beslissing van toen, met de informatie die we vandaag hebben, was wel anders geweest.”

Als ik nu een uniforme, harde, straf uitspreek voor alle ex-leden van Reuzegom op basis van krantenartikels, dan is het gevolg daarvan dat ik gerechtigheid voor Sanda Dia in het gevaar breng

Rector Luc Sels

Trial by media

“We moeten oppassen met wat we nu aan het doen zijn”, gaat Sels verder. “We zijn op basis van berichtgeving in de media een tribunaal aan het organiseren alvorens een verwijzing van het onderzoek naar de rechtbank. ‘Trial by media’ is mijn grote vrees op dit moment. Dat kan de rechtszaak die nog volgt in gevaar brengen. Het kan er hard aan toegaan in de rechtbank. Als ik nu een uniforme harde straf uitspreek voor alle ex-leden van Reuzegom op basis van krantenartikels, dan is het gevolg daarvan dat ik de gerechtigheid voor Sanda Dia in het gedrang breng. Als men echt rechtvaardigheid wil voor Sanda in deze hele pijnlijke zaak, dan moeten we ons vertrouwen leggen in het gerecht. Dat is wat wij doen, maar voor ons als universiteit is de kous absoluut niet af. Onze finale beslissing volgt nog na de rechtszaak.”

"De ex-leden van Reuzegom wilden toen weinig informatie vrijgeven en werden gesteund door heel sterke advocaten", zegt rector Luc Sels.
RV "De ex-leden van Reuzegom wilden toen weinig informatie vrijgeven en werden gesteund door heel sterke advocaten", zegt rector Luc Sels.