Protesterende bewoners Noormannenstraat voorzichtig positief

Schepen Dirk Robbeets (sp.a) kreeg gisteren bezoek van een delegatie uit de Noormannenstraat en de Ierse Predikherenstraat. De bewoners zijn nog steeds bijzonder ongerust over het verlies van parkeerplaatsen bij de herinrichting van de straten. Die bezorgdheid draaide om in voorzichtig optimisme na overleg met de schepen.

De bezorgde bewoners gaven schepen Robbeets gisteren een petitie af om te benadrukken dat ze niet akkoord zijn met het verlies van meer dan 100 parkeerplaatsen in het huidige plan voor de herinrichting van de Noormannenstraat en de Ierse Predikherenstraat. Hoewel de vrees bestond bij de protesterende bewoners dat de stad Leuven toch haar wil zou doordrukken, bleek tijdens het overleg dat er ruimte is voor alternatieven. "De schepen liet na een eerste protest weten dat er een aangepast voorstel zou komen maar we hoorden er niets meer van", zegt buurtbewoner Ralph Opdebeeck. "In het huidige voorstel zouden er amper een zestigtal overblijven. Waar zullen de mensen hun wagen moeten parkeren? Niet iedereen kan zomaar overschakelen op het openbaar vervoer of de fiets. Wij willen duidelijkheid over de toekomst van onze straten en daarom gingen we een petitie afgeven aan de schepen. Tijdens het overleg merkten we dat de stad naar ons wil luisteren. Meer zelfs, de schepen liet ons verstaan dat we mee mogen beslissen over de herinrichting van onze straten. We houden een goed gevoel over aan dit overleg en we zien kansen om alsnog voldoende parkeergelegenheid te behouden."


Schepen Dirk Robbeets (sp.a) laat optekenen dat de stad Leuven binnen enkele weken met een aangepast voorstel naar de buurt stapt. "Als de bewoners van die straten meer parkeerplaatsen willen behouden dan zijn we daar niet tegen. Ze zullen zeker mee mogen beslissen en daarom organiseren we een buurtvergadering." Wellicht zal er in het voorjaar van 2017 een definitief plan worden opgesteld voor de herinrichting van de twee straten. (BMK)