Programma 49ste Meyboomplanting voorgesteld

De Mannen van 1969 tijdens de programmavoorstelling van de Meyboomplanting.
RV/Van Hoof De Mannen van 1969 tijdens de programmavoorstelling van de Meyboomplanting.
De 49ste Meyboomplanting op de Grote Markt in Leuven vindt plaats op 9 augustus. Het programma voor die dag werd zaterdag voorgesteld door De Mannen van 1969. Volgend jaar geven zij de fakkel van de organisatie door aan De Mannen van 1979.

De Grote Markt wordt op 9 augustus voor een dag het Meyboomplein gedoopt. “De 46ste Leuvense Meyboomplanting is de tiende planting door de mannen van 1969. Met grote trots zetten zij als vijfde generatie deze historische traditie verder. Het begon op 9 augustus 1974 nadat de mannen van 1929 de Meyboom in Brussel kaapten. Sommigen zien het als een spelletje, maar voor de Mannen van het Jaar is de Meyboomplanting bittere ernst”, zegt Benny Struys. De traditie gaat terug tot het begin van de 14de eeuw, toen de Brabantse hertog Jan II Brussel toelating gaf om een Meyboom te planten als beloning voor de gezellen van Sint-Laurentius, die ten voordele van de Brusselaars tussenbeide kwamen tijdens een gevecht met Leuvenaars in de marge van een bruiloftsfeest. In 1974 kaapten Leuvenaars echter de Brusselse Meyboom voor die geplant kon worden. Sindsdien vinden beiden dat hen het recht toekomt om de boom te planten. In de praktijk wordt op 9 augustus, rond 16.45 uur, zowel in Brussel als in Leuven een Meyboom geplant. In Leuven gaat dit gepaard met het indansen van de boom door volksdansgroepen onder begeleiding van fanfaremuziek. Na afloop zijn er nog optredens van het Accordeonkwartet Kriebel en Huksel, Danny Landélo en de covergroep Betty en de Benny’s.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.