Primeur in Vlaanderen: woonwijk verwarmd via koudenet

Een koudenet zal de wijk Janseniushof verwarmen.
Foto Vertommen Een koudenet zal de wijk Janseniushof verwarmen.
Minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) en Leuvens schepen Carl Devlies (CD&V) hebben gisteren een primeur voor Vlaanderen voorgesteld in wijk Janseniushof in Leuven. Voor de allereerste keer zal een hele woonwijk zich verwarmen via een koudenet.

Het proefproject in Leuven gebruikt lauw grondwater dat wordt opgepompt en maakt de klassieke gaswandketel overbodig. "Dit is een mooi voorbeeld van innovatieve technologie", zegt minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld), die persoonlijk het startschot gaf voor de boringen.


"Het grondwater is 14 graden en wordt vanop 70 meter diepte uit de grond opgepompt. In Nederland doen ze het al langer, maar bij ons is het nieuw. Het ecologisch voordeel is gigantisch. Met de techniek kunnen we huiskamers ook koelen in de zomer."


Ter vergelijking: met een klassieke ketel zou elke woning jaarlijks één ton CO2 uitstoten.


"Van lokale CO2- uitstoot zal geen sprake meer zijn", laat Erik Van Hoof, ceo bij vastgoedontwikkelaar Resiterra opmerken. Als alles volgens plan verloopt, zal er binnenkort ook op de nabijgelegen Hertogensite nog een tweede en veel groter netwerk aangelegd worden. Dan zal een groot deel van de Leuvense binnenstad op de meest ecologische manier van warmte voorzien worden.


Nog dit: het totale kostenplaatje van het koudenetwerk in het Janseniushof bedraagt ongeveer één miljoen euro. Vanaf maart 2018 zullen de eerste bewoners hun woning via de nieuwe techniek kunnen verwarmen. (BMK)