Politie verbiedt 'vluchtelingenfuif'

STUDENTENCLUB VLA-VLA LOUVAIN ZET KWAAD BLOED MET 'WANSMAKELIJKE TD'

Op deze manier promoot studentenclub Vla-Vla Louvain haar Vluchtelingen TD.
Kos Op deze manier promoot studentenclub Vla-Vla Louvain haar Vluchtelingen TD.
"Clubs die de oversteek van de Oude Markt naar zaal Albatros tot een goed einde brengen, krijgen een gratis fles bubbels. Zijn ze toch wat onderkoeld, dan verwarmen we hen met een shot." Daarmee maakt studentenclub Vla-Vla Louvain reclame voor haar 'Vla-Vluchtelingen TD'. En dat schiet bij veel mensen in het verkeerde keelgat. De Leuvense politie wil de fuif onder die noemer verbieden. Ook de KU Leuven en Loko vinden het thema totaal ongepast.

Vla-Vla Louvain is een studentenvereniging met Oost- en West-Vlaamse leden. Ze geven maandag 23 november een fuif in fuifzaal Albatros, geïnspireerd op het vluchtelingenthema. "Clubs die de oversteek van de Oude Markt naar zaal Albatros tot een goed einde brengen, krijgen een gratis fles bubbels. Zitten er meer dan twaalf personen verstopt in het vrachtschip, dan krijgen jullie er een tweede fles bubbels bij, om te bekomen van de uitputtende reis. Zijn ze toch wat onderkoeld, dan staan onze barmannen klaar om hen te verwarmen met survival-shots. De beats van onze dj's moeten de mentale gezondheid van de vluchtelingen verzorgen en hen de heimwee doen vergeten", klinkt het bij de studentenclub.


Dat schiet bij heel wat mensen in het verkeerde keelgat. "Wat op het eerste gezicht een liefdadigheidsinitiatief leek, blijkt een smakeloos themafeest. Dit baart ons zorgen, omdat het aantoont in welke mate het de toekomstige generatie hoogopgeleiden aan kritische zin ontbreekt", is één van de reacties.

In deze zaal Albatros zou maandag de Vluchtelingen TD plaatsvinden.
Vertommen In deze zaal Albatros zou maandag de Vluchtelingen TD plaatsvinden.

Erg ongepast

De Leuvense politie was eerst niet op de hoogte en is allesbehalve opgezet met het evenement. "Dit evenement werd bij ons nooit aangevraagd en in de huidige context is dit erg ongepast. Dit getuigt van weinig gezond verstand en wenig respect. Onze studenteninspecteur, Rik De Langhe, zal het met de studentenclub bespreken. Hij zal de fuif waarschijnlijk niet afgelasten, maar wel een andere invulling geven", zegt Stephanie Gille, woordvoerster van de Leuvense politie. Ook Rik Gosselink, vicerector studentenbeleid van de KU Leuven, is niet tevreden. "Zoiets is totaal ongepast." De voorzitter van de vzw van fuifzaal Albatros, Thomas Ganne, is ook niet op de hoogte van de fuif. "Eerst wordt die zaal aangevraagd en geboekt. Het is pas daarna dat de naam van de TD gekozen wordt. Maar dit is ongepast. Die organisatoren hebben niet nagedacht over de gevolgen. Het is een wansmakelijk grapje."

Thomas Ganne van Albatros
Vertommen Thomas Ganne van Albatros

Wel respect

Studentenclub Vla-Vla geeft aan dat ze geen slechte intentie hebben met het thema. "Wij hebben alle respect voor de huidige situatie. Sinds vorig jaar zijn wij begonnen met hedendaagse topics te gebruiken als woordspeling voor het thema van onze TD. Op onze Facebookpagina staat een link naar www.vluchtelingenwerk.be. Daar kan iedereen een gift doen voor de vluchtelingen. Ook geven wij elk jaar een mooie som aan een goed doel. Het is vanzelfsprekend dat deze som dit jaar naar een goed doel dat zich inzet voor de vluchtelingen", aldus de studentenclub.