Politie houdt transmigranten steeds nauwer in de gaten

Zo'n 39 transmigranten zijn maandagavond aangehouden op de treintraject tussen Leuven en Landen. Ze wilden in Landen een vrachtwagen zoeken om hen naar het Verenigd Koninkrijk te brengen. 
De transmigranten werden opgewacht aan het treinstation.
Bollen De transmigranten werden opgewacht aan het treinstation.

 "Er werden 39 personen administratief aangehouden. Negen daarvan in Boutersem, de rest in Landen", zegt de korpschef van de politiezone Lubbeek, Walter Vranckx. "Vier minderjarigen werden ter beschikking gesteld van de dienst voogdij. De anderen werden overgedragen aan de dienst vreemdelingenzaken. De meeste mensen zijn Eritreeërs. Daarnaast werden er twee Soedanezen en een Albanees opgepakt."

 Staatsecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken en de burgemeester van de gemeente Boutersem, Sarah Boon, volgden de actie van dichtbij mee. Aan de actie namen een vijftigtal agenten deel van de politiezones Lubbeek - Hageland - Landen en Leuven, versterkt door de spoorwegpolitie, de federale gerechtelijk politie en gespecialiseerde teams rond transmigratie.

De transmigranten werden opgewacht aan het treinstation.
Bollen De transmigranten werden opgewacht aan het treinstation.
Nadien werden ze gecontroleerd aan het station van Landen.
Bollen Nadien werden ze gecontroleerd aan het station van Landen.

De actie was specifiek gericht op transmigranten in het arrondissement Leuven en meer specifiek op de stations Vertrijk (Boutersem en Landen). In beide gemeenten worden nagenoeg dagelijks tientallen transmigranten opgemerkt die proberen op een vrachtwagen te klimmen richting het Verenigd Koninkrijk. De politie ontvangt geregeld klachten van overlast of merkt dat ook de vrachtwagenbestuurders worden lastiggevallen.

Het toont alleszins aan dat de transmigranten steeds innovatiever worden. Vanuit Brussel verspreiden ze zich naar over heel het land om zo in het Verenigd Koninkrijk te raken. Ook aan de snelwegparkings van Rotselaar en Leuven duiken ze met de regelmaat van de klok op. In Leuven wandelen ze van de Langestraat in Heverlee door het bos om zo op de parking van Texaco te geraken. Op de parking zelf ligt het bezaaid met etensresten, afval en slaapzakken. De Leuvense politie is op de hoogte. "We werken eraan, samen met de federale politie. Zij zijn bezig met het luik van de mensenrechten. Wij houden ons bezig met het onveiligheidsgevoel. We zetten ook al regelmatig extra patrouilles in in de stad zelf. Onze fietsteams patrouilleren op de gekende routes en er zijn ook al meerdere opruimacties geweest op de plaatsen waar de transmigranten verblijven", vertelt Leuvens politiewoordvoerder Marc Vranckx.

De sporen in het bos van Transmigranten langs de E40 in Heverlee.
Vertommen De sporen in het bos van Transmigranten langs de E40 in Heverlee.
Langs deze opening komen ze op de parking terecht.
Vertommen Langs deze opening komen ze op de parking terecht.
De slaapzaak is een duidelijk spoor van transmigranten lang de parking van de E40 in Heverlee.
Vertommen De slaapzaak is een duidelijk spoor van transmigranten lang de parking van de E40 in Heverlee.
Ook deze opening gebruiken ze om op de parking terecht te komen.
Vertommen Ook deze opening gebruiken ze om op de parking terecht te komen.
De sporen in het bos van transmigranten langs de E40 in Heverlee.
Vertommen De sporen in het bos van transmigranten langs de E40 in Heverlee.
Er worden zelfs broeken achtergelaten.
Vertommen Er worden zelfs broeken achtergelaten.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Marie Vandam

    Krijgen die geen boete voor sluikstorte? ! Als ze geld hebben om hun gsm te vullen en alcohol te kopen hebben ze geld voor boetes ook punt!