Politie controleert op alcohol en zwaar vervoer

In oktober controleren de lokale en federale politiediensten in de provincie Vlaams-Brabant extra op rijden onder invloed. Bijzondere aandacht gaat ook naar de chauffeurs van zware voertuigen, autocars en autobussen die leerlingen vervoeren. Deze acties moeten leiden tot minder verkeersslachtoffers.

De Leuvense politie met een grootscheepse actie op de OHL-parking.
Vertommen De Leuvense politie met een grootscheepse actie op de OHL-parking.

Uit de controles op rijden onder invloed blijkt dat in België ongeveer één op tien autobestuurders positief test op alcohol na een letselongeval. Onder de ernstig gewonde slachtoffers loopt dit op tot vier op tien chauffeurs.

"Ook in Vlaams-Brabant stellen we vast dat alcohol een rol speelt bij een op tien verkeersongevallen met lichamelijk letsel", zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte. "Maar in onze provincie zien we ook een continue daling van het aantal verkeersongevallen met lichamelijk letsel in de afgelopen vijf jaren. Jaar na jaar vallen er ook minder verkeersslachtoffers."

Volgens de laatste verkeersveiligheidsbarometer van het Vias-institute waren er zes verkeersdoden minder in Vlaams-Brabant in de eerste zes maanden van 2018 ten opzichte van dezelfde periode in 2017 (van 13 naar zeven verkeersdoden).

Nooit eerder vielen er in deze periode minder verkeersdoden in Vlaams-Brabant. Het aantal letselongevallen daalde in Vlaams-Brabant met 2%.

Het aantal letselongevallen per afgelegde afstand is beduidend lager voor letselongevallen met vrachtwagens dan voor alle letselongevallen. Verkeersongevallen waarin zware voertuigen zoals vrachtwagens of autocars en autobussen betrokken zijn, zijn echter veel ernstiger dan andere ongevallen. Voor professionele chauffeurs geldt een alcohollimiet van 0,2 promille, die strikter is dan de 0,5 promille voor de overige chauffeurs.

Menselijk falen is een belangrijke oorzaak van ongevallen met vrachtwagens. Afleiding, gebruik van gsm of tablet, vermoeidheid, alcohol- en middelengebruik spelen een grote rol in ongevallen met vrachtwagens.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.