Pie De Nijper gaat tegen de vlakte

VOLKSCAFÉ MAAKT PLAATS VOOR APPARTEMENTSBLOK

De afbraak van volkscafé Pie De Nijper is gestart.
Vertommen De afbraak van volkscafé Pie De Nijper is gestart.
Volkscafé Pie De Nijper in Kessel-Lo sloot de deuren in augustus 2014 maar sindsdien bewoog er weinig of niets. Sinds gisteren is het definitieve afscheid aangebroken, want de eigenaar is begonnen met de geplande afbraak. "Pijnlijk", aldus voormalig uitbater Benny Dierickx.

Toen cafébaas Benny Dierickx in 2014 moest aankondigen dat café Pie De Nijper de deuren moest sluiten om plaats te maken voor appartementen werd het even stil in het legendarische volkscafé. Dat was bij wijze van spreken ruim negentig jaar lang niet meer voorgevallen in het bekende volkscafé op de Holsbeeksesteenweg in Kessel-Lo. Toch had uitbater Benny Dierickx geen andere keuze want hij was geen eigenaar van het gebouw.

Benny Dierickx met zijn barman Michael Apers.
Vertommen Benny Dierickx met zijn barman Michael Apers.

Monument

Einde verhaal, tot groot verdriet van de vele klanten die sinds 1986 graag bij Benny over de vloer kwamen. Café Pie De Nijper was een monument in de Leuvense cafégeschiedenis. Na een druk bijgewoond afscheidsfeest bleef het echter stil in café Pie De Nijper. Meer zelfs, het naambord bleef tot op heden gewoon hangen en van een afbraak was geen sprake. Tot gisteren, want de eigenaar van het gebouw is begonnen met de werkzaamheden om het legendarische café van de kaart te vegen ten voordele van nieuwe appartementen. Voor voormalig uitbater Benny Dierickx verdwijnt er letterlijk een stuk van zijn levensgeschiedenis. "Het is een raar gevoel", aldus Benny Dierickx (57). "Na de sluiting bleef het café gewoon staan. Leeg, zonder volk, geen beweging meer...Maar het bord 'Pie De Nijper' hing er nog en dat maakte het afscheid op één of andere manier toch niet zo definitief. Uiteraard was er geen weg terug want de eigenaar wou de huur niet meer verlengen. Het café moest wijken voor appartementen. Nu de werkzaamheden voor de afbraak van start zijn gegaan, doet het me toch iets. Ik heb daar 27 jaar van mijn leven doorgebracht. Met veel plezier overigens want het was altijd feest. Pie De Nijper was een begrip en als ik de kans had gekregen dan stond ik nog altijd achter mijn toog en in mijn keuken. Helaas, de eigenaar heeft er anders over beslist. Het gaat toch pijn doen als het gebouw volledig tegen de vlakte gaat. En ik ben ervan overtuigd dat vele klanten hetzelfde gevoel zullen hebben."

Buschauffeur

Benny Dierickx rijdt quasi dagelijks langs zijn levenswerk met een bus van De Lijn.


"Na mijn lange carrière in de horeca moest ik plots op zoek naar een nieuwe job. Op mijn leeftijd was dat lang niet evident. Gelukkig kon ik bij De Lijn aan de slag als buschauffeur. Vaak rijd ik op lijn 2 en die passeert aan café Pie De Nijper. Ik was al verbaasd dat het zo lang duurde voor er beweging kwam in de geplande afbraak. Nu het zover is, ga ik toch eens kijken na mijn shift. Het zal een moeilijk moment worden maar het is niet anders. Ik ben wel blij in mijn nieuwe job maar mijn verleden als uitbater van café Pie De Nijper -en de vele fijne mensen die ik in het café leerde kennen- zal ik nooit vergeten. Weet je wat het verschil is tussen een cafébaas en een buschauffeur? In een café luister je urenlang tot diep in de nacht naar je klanten, op een bus duurt dat hooguit een kwartier. Het blijft doodjammer dat zo'n monument plaats moet maken voor appartementen. Als klanten vroeger kaartje stuurden, moesten ze het adres trouwens niet invullen. Aan 'Pie De Nijper' hadden de postbodes meer dan voldoende", besluit Benny.