Opnieuw KUL-medewerker in nauwe schoentjes

INFORMATICUS TWEEDE KEER VEROORDEELD VOOR AANRANDING MINDERJARIGEN

Voor de derde keer in acht maanden tijd wankelt de positie van een medewerker aan de KU Leuven na zedenfeiten. De universiteit bekijkt welke maatregelen ze deze keer neemt tegen een informaticus op de campus Arenberg die een tweede keer veroordeeld werd voor de aanranding van minderjarigen.

De 49-jarige Johan D. werkt sinds 2012 aan de KU Leuven op de informaticadienst van de bio-ingenieurs op de campus Arenberg. De kans is klein dat de Leuvenaar bij zijn sollicitatie een bewijs van goed gedrag en zeden moest voorleggen. In 2001 werd hij al een eerste keer veroordeeld voor de aanranding van tienermeisjes in de jaren '90. Hij zat toen een tijdje in voorlopige hechtenis en werd veroordeeld tot 3 jaar cel met uitstel, mits voorwaarden. In 2010 liep D. stage als informaticus in een basisschool in Leuven toen er wederom meldingen waren van bezorgde ouders over seksueel overschrijdend gedrag van D. naar kleuters toe. Twee jaar later zocht hij opnieuw een schoolomgeving op en ging hij aan de slag bij de KU Leuven. Maar daar staat zijn job nu op de helling omdat hij deze week een tweede keer veroordeeld werd.

Zusjes van 6

De man misbruikte als babysitter tussen 1995 en 1998 meermaals twee zusjes van amper zes jaar. D. was er jarenlang vriend aan huis, ging mee op vakantie en nam de twee mee voor zwempartijtjes. En daar bleef het niet alleen bij strelen. Voor de verkrachting van het ene zusje en de aanranding van beiden kreeg de veertiger nu 2 jaar cel, de helft voorwaardelijk. De meisjes durfden pas naar buiten komen met de feiten toen ze de meerderjarigheid hadden bereikt. De advocaat van D. vroeg eerst nog de opslorping met de eerste veroordeling omdat de feiten zich in dezelfde periode situeerden maar daar ging de rechter niet op in. Een deskundige bestempelde de man zijn pedofiele geaardheid als een van levenslange duur, iets wat niet ontkend werd door D. "Ik weet van mezelf dat ik er er nooit vanaf geraak", gaf hij aan de rechter toe. De veertiger werd voor 10 jaar uit zijn rechten ontzet en moet zich 15 jaar ter beschikking van de strafuitvoeringsrechtbank houden. Als extra voorwaarde zal hij zijn gespecialiseerde behandeling moeten verderzetten en mag hij 20 jaar geen functie meer uitoefenen waar hij in aanraking komt met minderjarigen. 

Derde keer in acht maanden

Bij de KU Leuven vallen ze uit de lucht. "Wij zijn absoluut nooit op de hoogte gesteld van die feiten maar dat is het geheim van het gerechtelijk onderzoek. Onze diensten bekijken nu welke stappen we kunnen ondernemen maar we nemen de zaak alvast ernstig." Het is in acht maanden tijd al de derde keer dat de universiteit zich moet buigen over een medewerker die zijn boekje te buiten gaat. In april zette de KU Leuven nog een chemieprof aan de deur omdat die veroordeeld werd voor aanranding van de minderjarige vriendinnetjes van zijn dochter. "Een negatieve interne evaluatie", luidde het toen officieel bij de KUL. In oktober volgde het ontslag van een studentencoördinator omdat die seksueel overschrijdend gedrag vertoonde bij ingenieursstudenten.