Open Vld wil meer inzetten op erfgoed

Open Vld dringt aan op regels om waardevolle panden te redden van sloophamer

Bijna honderd jaar na de Groote Oorlog blijft de architectuur van de wederopbouw ons herinneren aan de barbarij van de Duitse bezetter in Leuven. De wederopbouwarchitectuur bepaalt tot op vandaag het uitzicht en het karakter van Leuven. Volgens Luc Ponsaerts (Open Vld) moet er meer ingezet worden op erfgoed in Leuven.
Luc Ponsaerts wil het Leuvense erfgoed beter beschermen in de toekomst.
Vertommen Luc Ponsaerts wil het Leuvense erfgoed beter beschermen in de toekomst.

25 en 26 augustus 1914 zijn letterlijk zwartgeblakerde pagina’s in de Leuvense geschiedenis. Meer dan 1.000 gebouwen in het centrum werden toen in brand gestoken door de Duitse bezetter. Zelfs de universiteitsbibliotheek, toen nog op de Oude Markt, moest eraan geloven met het verlies van waardevolle documenten en boeken tot gevolg. Tot ver buiten de landsgrenzen werd er terecht schande van gesproken. Na de oorlog werden Leuven heropgebouwd in de typische wederopbouwarchitectuur.

“Een deel van die panden is ondertussen beschermd als stadsgezicht”, zegt Luc Ponsaerts, lijstduwer voor Open Vld. “Dat is bijvoorbeeld het geval op het Martelarenplein, de Bondgenotenlaan, de Oude Mark en Grote Markt. Maar heel de binnenstad is bezaaid met dergelijke karakteristieke woningen en gebouwen. Twee jaar geleden drong ik al aan om een beleid met visie te voeren rond de wederopbouwarchitectuur. We moeten bijvoorbeeld voorkomen dat panden worden afgebroken voor een nieuwbouw. We moeten dat in een erfgoedverordening gieten want er zijn in het verleden al veel te veel panden gemoderniseerd op een manier die haaks staat op de gevel. Gelukkig zie ik tegenwoordig een kentering. Jonge ondernemers zijn zich meer bewust van de architecturale waarde en kiezen voor een restauratie. Dergelijke initiatieven verdienen een pluim en moeten als voorbeeld worden gesteld om anderen over de streep te trekken. Stimuleren en motiveren zijn de sleutelwoorden.”

Ons voorstel om een stimuleringspremie in te voeren, verdween ergens in een lade

Luc Ponsaerts, lijstduwer Open Vld

Open Vld stelde twee jaar geleden een stimuleringspremie voor en de meerderheid stemde daar mee in. Helaas kwam het voorstel in één of andere lade terecht. “Hoog tijd om ons idee nog eens op de agenda te zetten”, aldus Luc Ponsaerts. “Een historische stad zoals Leuven met de oudste universiteit der Nederlanden verdient een uitgesproken erfgoedbeleid. Ook in de deelgemeenten zijn er overigens panden die onze aandacht verdienen om eventuele afbraak te vermijden. Ik denk bijvoorbeeld aan villa De Wilg in de Platte Lostraat in Kessel-Lo. Daar konden we de sloop helaas niet meer voorkomen. Er moet een versnelling komen in de inventarisatie van waardevolle panden, ook in de deelgemeenten. Het is niet mijn bedoeling om van Leuven een Bokrijk of zelfs een tweede Brugge te maken maar laat ons koesteren wat er nog overblijft na twee wereldoorlogen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.