Open Vld pleit voor 50 extra politiemensen

Partij neemt ook deelgemeenten mee in veiligheidsplan

Oppositiepartij Open Vld heeft zopas haar veiligheidsplan voorgesteld. De partij van kandidaat-burgemeester Rik Daems wil het politiekorps versterken met vijftig bijkomende agenten. “Zo kan je in elke deelgemeente 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 een buurtpatrouille inzetten”, aldus kandidaten Caroline Stout, Edwin Bellis en Bob Vangeel.
Open Vld-kandidaten Caroline Stout, Edwin Bellis en Bob Vangeel gaan meer veiligheid in Leuven.
Vertommen Open Vld-kandidaten Caroline Stout, Edwin Bellis en Bob Vangeel gaan meer veiligheid in Leuven.

Leuven staat bekend als een relatief veilige stad. Uit de meest recente Stadsmonitor blijkt dat het aantal inbraken, diefstallen, overvallen en feiten van zakkenrollerij in een dalende trend zit sinds 2012. Ook het onveiligheidsgevoel van de Leuvenaars zit goed want slechts 4 % geeft aan zich onveilig te voelen. Alweer een dalende trend en bovendien scoort Leuven beter dan de gemiddelde centrumstad die 10 % laat optekenen. Toch is er altijd nog ruimte voor verbetering, bijvoorbeeld in de bestrijding van overlast door drugs- en alcoholgebruik. Open Vld pleit er nu voor om 50 bijkomende in te zetten, in Leuven-centrum maar ook in de deelgemeenten.

“Open Vld Leuven wil de veiligheid en het veiligheidsgevoel bij de burger nog versterken. Met ons plan ‘Veilig Leuven’ willen we die doelstelling realiseren in de komende legislatuur”, zegt Edwin Bellis, advocaat en de nummer drie op de lijst van Open Vld. “Met 50 extra politiemensen is er voldoende capaciteit om ook in de deelgemeenten 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 een patrouille in te zetten. Daardoor verkort je de interventietijd gevoelig en bovendien komt de aanwezigheid van blauw op straat het veiligheidsgevoel ten goede.”

Zwaar verkeer weren uit onze straten

Caroline Stout, Open Vld

Open Vld wil de burger ook voor een deel mee de prioriteiten van de politie laten bepalen. “In elke wijk of dorp zullen de burgers zelf een deel van de prioriteiten van het veiligheidsbeleid kunnen bepalen. Meer concreet zal de inzet van tien procent van de politiecapaciteit wijk per wijk bepaald kunnen worden. Op die manier kunnen mensen zelf bepalen in welke fenomenen in hun buurt de politie de beschikbare energie moet investeren”, vult kandidaat Bob Vangeel –voorzitter van Jong Vld en nummer vier op de lijst- aan.

Tot slot wijst nummer tien Caroline Stout nog op het belang van veiligheid in het verkeer. “Een veilige mobiliteit is cruciaal”, klinkt het. “Open Vld wil onder meer inzetten op veilige fietsroutes naar de scholen. Net zoals de rolstoeltoets moeten we ook een fietstoets invoeren bij de heraanleg van straten. We moeten streven naar afgescheiden fietspaden, fietsstraten en fietsstroken maar in straten waar dergelijke maatregelen onmogelijk zijn moet de snelheid beperkt worden tot 30 km/uur. Tot slot moeten we zwaar verkeer zoveel mogelijk weren uit de straten.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.