Ook Leuvense apothekers onder druk door online verkoop en komst Medi-Market

Apothekeres Anne Vanschoenwinkel.
Vertommen Apothekeres Anne Vanschoenwinkel.
In de Diestsestraat opende in februari een nieuwe vestiging van de apothekersketen Medi-Market. Gezondheidsproducten zijn er soms tot 30% goedkoper. Gevolg? De druk bij omliggende zelfstandige apothekers stijgt. Gisteren kwamen collega-apothekers uit Leuven en tevens leden van de BAF (Brabantse apothekers Federatie) samen om de toekomst te bespreken. 

De druk werd al hoger door alsmaar meer online apotheken. Zo vindt ook apothekeres Anne Vanschoenwinkel, die haar zaak vlak naast de nieuwe Medi-Market heeft. “Ik kan de druk niet negeren. Er komt minder passage over de vloer. Online apotheken zoals Farmaline zijn gevestigd buiten België en vallen dus buiten de Belgische wetgeving waardoor zij eindeloos reclame mogen maken op televisie. Wij, als Belgische apotheker, mogen dat niet. Wij kunnen ons dus onmogelijk weren daartegen. Als ik nog maar iets van korting in mijn etalage zet, krijg ik de orde al aan mijn deur. Terwijl twee huizen verder bij Medi-Market diezelfde kortingen wel in de etalage staan. Wat moet ik dan nog doen als kleine apotheker? Ik lig daar ’s nachts wakker van”, aldus apothekeres Anne Vanschoenwinkel.

Klanten komen langs en vragen of ze een foto mogen nemen van een product, om het vervolgens op het internet te kopen

Anne Vanschoenwinkel, apothekeres

Apothekers moeten nu noodgedwongen op een andere manier te werk gaan en meer onderhandelaar worden. “Ik doe mijn best om sommige firma’s te overhalen om ook aan mij meer kortingen te geven, maar daar ben ik niet voor opgeleid en is niet mijn core-business. Ik wil mensen helpen. Er zit daar een probleem. Waarom hebben ze al die jaren ons zoveel aangerekend en verkopen ze nu producten aan Medi-Market aan -60%? Veel producten worden dus veel te duur verkocht”, zegt Anne Vanschoenwinkel. Apothekers zoals Vanschoenwinkel hebben maar een vaste marge, dus meer kortingen kunnen ze aan de klant gewoonweg niet geven. “Voor apothekers die personeel hebben, is het broodnodig om ook cosmetica en parapharmacie te verkopen, aangezien de winsten van geneesmiddelen altijd maar achteruit gaan”, aldus de apothekeres.

Links apotheek Vanschoenwinkel, rechts Medi-Market
Vertommen Links apotheek Vanschoenwinkel, rechts Medi-Market

“Medi-Market hanteert het principe dat bepaalde gezondheidsproducten of parapharmacie goedkoper kunnen, omdat wij minder winst maken op de verkoop. Onze prijzen liggen lager omdat wij natuurlijk de mogelijkheid hebben om in grote aantallen aan te kopen. Op die manier krijgen wij ook voordelen van leveranciers. Wij snappen dat apothekers met lede ogen kijken naar ons concept en hebben er alle begrip voor, maar dit is gewoon marktwerken. Wij trachten een zo goed mogelijke prijs neer te zetten”, reageert Peter Desaeger, verantwoordelijke voor Medi-Market Vlaanderen.

Deskundigheid 

Het enige monopolie dat de kleine zelfstandige apotheker nog heeft zijn geneesmiddelen op voorschrift. Althans in België toch, want in Nederland bijvoorbeeld vind je sommige pijnstillers al jaren gewoon in de supermarkt, waardoor ze goedkoper zijn. Vanschoenwinkel wijst op gezondheidsrisico’s: “Bepaalde voedingssupplementen of medicijnen mogen niet met alles gecombineerd worden en een woordje uitleg aan de klant blijft toch wel heel belangrijk om bijwerkingen te voorkomen. Online of hiernaast krijg je geen advies”, aldus apothekeres Anne Vanschoenwinkel.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Luc Soetaerts

    Jaren hebben ze de koek niet moeten delen en nu plots wel. Tuurlijk doet dat pijn. Het is voor niemand leuk als ze in je portefeuille zitten.

  • Dominique Hermys

    Er zijn teveel en te dure apotheken in Leuven en Heverlee. Net zoals er teveel rode brievenbussen waren om het mensen gemakkelijk te maken. Dan bestaat er zoiets als internet.