OHL wil 16 jaar extra om lening af te betalen

STAD LIJKT GENEIGD TOE TE GEVEN, MAAR TREKT WEL SUBSIDIE IN

De club gebruikte het geld van de lening onder meer om een nieuwe tribune te zetten.
Vertommen De club gebruikte het geld van de lening onder meer om een nieuwe tribune te zetten.
OHL-voorzitter Chris Vandebroeck onderhandelt met de stad Leuven om de lening van in totaal 11 miljoen euro af te betalen tegen 2047. Dat is liefst 16 jaar langer dan voorzien. De stad lijkt geneigd om het uitstel toe te staan. "Maar we gaan vanaf 2018 geen subsidie meer geven aan de club", zegt burgemeester Louis Tobback (sp.a). N-VA reageert kritisch en stelt dat de subsidie sowieso al op de helling stond.

De Leuvense voetbalclub OHL kwam na een lange soap van overnamegeruchten in handen van de Thaise King Power Group. Hoewel OHL zopas de periodetitel in 1B misliep ten voordele van Beerschot-Wilrijk, gaat het de club sportief voor de wind. Financieel zou dat gezien de slagkracht van King Power Group ook het geval moeten zijn, maar toch onderhandelt OHL momenteel met het Leuvense stadsbestuur over een verlenging van de erfpachtovereenkomst voor het stadion. De huidige overeenkomst loopt ten einde in 2031, net zoals de overeenkomst voor de leningen die OHL kreeg van de stad Leuven. In totaal gaat het over 11 miljoen euro waarvan ondertussen al een deel is terugbetaald. Toch wil OHL-voorzitter Chris Vandebroeck met het Leuvense stadsbestuur tot een akkoord komen om de erfpachtovereenkomst te verlengen tot 2047. In dat jaar zou meteen ook de laatste afbetaling van het geleende geld worden gedaan.


Bij de Leuvense oppositiepartijen wordt met enige argwaan gereageerd op de vraag van OHL. Zowel Open Vld, Vlaams Belang, Groen en N-VA eisten in het verleden al meer duidelijkheid en volledige transparantie over leningen aan OHL.

Vertommen

Financieel voordelig

De meerderheidspartijen - CD&V en sp.a - lijken echter geneigd om in te gaan op de vraag van voorzitter Chris Vandebroeck. Zo laat schepen van Financiën Carl Devlies (CD&V) optekenen dat er gesproken wordt met OHL en dat die gesprekken zullen leiden tot een financieel voordelige overeenkomst voor de stad Leuven. "De terugbetaling zou kunnen gespreid worden over een langere periode maar de stad Leuven zal vanaf 2018 geen subsidies meer geven aan OHL", klinkt het. De club gebruikte die subsidies om geleend geld terug te betalen maar de komst van de Thaise investeerder heeft wel één en ander veranderd in de houding van het Leuvense stadsbestuur. Dat bevestigt ook burgemeester Louis Tobback (sp.a). "Uiteraard zal de stad Leuven de jeugdwerking blijven ondersteunen, maar met de eerste ploeg hebben we niks meer te maken", aldus Louis Tobback. "OHL vraagt inderdaad om de afbetalingen te spreiden op een langere termijn en dat zou kunnen na goedkeuring door de gemeenteraad. We zullen echter geen subsidie meer geven. Feit is alleszins dat de stad Leuven op langere termijn eigenaar wordt van het stadion, inclusief de verbeteringen die de Thaise investeerder heeft gedaan."

Subsidie stond al op helling

Oppositiepartij N-VA is kritisch. "Het is toch gek dat we een buitenlandse investeerder binnenhalen met de argumentatie dat die het best in staat is om de leningen terug te betalen om nu te horen dat die investeerder vraagt om pas in 2047 te voldoen aan de afbetalingen?", zegt kandidaat-burgemeester Lorin Parys. "Ik hoor dat het stadsbestuur nu zegt dat ze geen subsidie meer gaan geven aan OHL maar dat was al aangekondigd toen de overname voor de deur stond. Welk voordeel zou de stad dan hebben aan een langere afbetalingstermijn? Ik zie het echt niet."