Nog maar eens ramkraak op Easy-m

POLITIE ONDERSCHEPT BULGAARSE VLUCHTWAGEN, MAAR GANGSTERS ONTKOMEN

De winkel langs de Bondgenotenlaan.
Foto Vertommen De winkel langs de Bondgenotenlaan.
Elektronicazaak Easy-m in de Bondgenotenlaan was gisterochtend het doelwit van ramkrakers. Minstens drie daders verbrijzelden het uitstalraam met een voorhamer, om vervolgens gsm's, tablets en laptops mee te grissen. Hun vluchtwagen kon later op de E40 door de politie onderschept worden, waarop ze hun buit achterlieten en er te voet vandoor gingen.

Alsof de duivel ermee gemoeid is: al voor de vijfde keer in drie jaar tijd werd Easy-m in Leuven het slachtoffer van een ramkraak. Deze keer kozen de gangsters de winkel in de Bondgenotenlaan uit. Omstreeks 5 uur 's ochtends verbrijzelden minstens drie mannen het glas van een raam aan de voorzijde van de winkel. Ze gingen even later aan de haal met een beperkt aantal gsm's, tablets en laptops. Vermoedelijk bleef de buit eerder beperkt dankzij het alarmsysteem, dat de winkel met rook vulde. "Maar we weten nog niet precies wat ze gestolen hebben", aldus Maxime Haelters, een medewerker van Easy-m.


Na de ramkraak namen de dieven de vlucht in een wagen met Bulgaarse nummerplaten. Een ploeg van de lokale politie kwam meteen ter plaatse, maar kon de daders niet meer aantreffen. Een andere ploeg kon de vluchtwagen wel opsporen en achtervolgen op de E40 richting Brussel. Ter hoogte van de splitsing tussen Brussel en Groot-Bijgaarden stopte de bestuurder, waarop de inzittenden het op een lopen zetten. De buit lieten ze in de auto achter.

Speurhonden

Meteen werden de grote middelen ingezet om het trio alsnog te vinden. Een helikopter bood luchtsteun en speurhonden kamden de omgeving uit. Verschillende politiezones stuurden patrouilles in bijstand, maar ondanks die massale inzet konden de daders ontkomen. De federale gerechtelijke politie hoopt nu aanwijzingen te vinden via de sporenonderzoeken die zowel in de Easy-m als de vluchtwagen uitgevoerd werden.


Het is lang niet de eerste keer dat Easy-m dieven op bezoek krijgt langs de Bondgenotenlaan. In maart 2015 gebruikten inbrekers een kelderrooster om een raam van de zaak te vernielen. "De zoveelste inbraak op rij", liet zaakvoerster Annick Maes toen optekenen. Ook bij die inbraak bleef de buit beperkt, wellicht dankzij het rookalarm. En ook toen werden er drie daders opgemerkt, al zijn er voorlopig geen aanwijzingen dat het om hetzelfde trio zou gaan. Bovendien was er bij die inbraak in maart 2015 geen sprake van een vluchtwagen.

Tweede winkel

Ook de andere zaak van Easy-m in Leuven, die enkele maanden geleden van de Vaartkom naar het Engelsplein verhuisde, kreeg al ramkrakers op bezoek. Op 18 november 2014 reden de daders de zaak zelfs binnen met een wagen die in Nederland gestolen was. Maar ook toen moesten ze met lege handen vertrekken - opnieuw dankzij het rookalarm. Voor die winkel van Easy-m was het toen al de vierde inbraak in twee jaar.


In februari van vorig jaar werden overigens vier Oost-Europese criminelen veroordeeld voor een ramkraak op de Easy-m aan de Vaartkom. Zij kregen toen een celstraf van vier jaar.


Easy-m gaat intussen almaar verder in de beveiliging van de winkels. Van zwaardere rolluiken tot paaltjes voor de deur, van lege demodozen tot rookmachines die verhinderen dat de gangsters hun 'werk' kunnen afmaken. Maar al die maatregelen blijken criminelen niet af te schrikken om met enige regelmaat bij Easy-m 'op bezoek' te gaan.