Nele Symons van Make-up Heartist: “Werken aan station onveilig voor slechtzienden”

Een betonnen blok op de witte ribbels voor blinden en slechtzienden.
RV Een betonnen blok op de witte ribbels voor blinden en slechtzienden.
Nele Symons van Make-up Heartist klaagt aan dat de werkzaamheden aan het Leuvense station onveilig zijn voor blinden en slechtzienden. Nele is zelf slechtziend en leert blinden en slechtzienden om make-up aan te brengen. “Afgelopen weekend begeleidde ik een blinde vrouw en kwam ik in een straal van amper 300 meter drie gevaarlijke situaties tegen”, klinkt het.

Nele Symons trekt aan de alarmbel, nadat ze meerdere keren werd geconfronteerd met gevaarlijke situaties aan het Leuvense station. De sterke vrouw achter Make-up Heartist - die zelf slechtziend is - was afgelopen weekend op stap met een blinde vrouw en dat bleek niet evident in de omgeving van het station van Leuven. Daar zijn momenteel werkzaamheden aan de gang. “Blinden en slechtzienden zijn in deze situaties het slachtoffer van openbare werken die worden uitgevoerd, zonder dat er daarbij wordt nagedacht over de gevolgen voor de personen die het gevaar niet kunnen visualiseren”, klinkt het. “Een put van 1,5 meter op het voetpad en fietspad afbakenen met slechts enkele paaltjes en een lint is naar mijn mening onverantwoord. Het rood-witte lint is slechts enkel een aanduiding ‘opgepast’ voor ziende personen, maar het lint zal de blinde niet voldoende tegenhouden.”

Een paar paaltje plaatsen die omwaaien door de wind... dat is goed om in de put te vallen

Nele Symons van Make-up Heartist
Nele Symons (rechts) leert met haar project Make-up Heartist blinden en slechtzienden om make-up aan te brengen.
Hills Nele Symons (rechts) leert met haar project Make-up Heartist blinden en slechtzienden om make-up aan te brengen.

Nele is blij dat er een nieuwe fietsenparking komt onder het Martelarenplein, zodat er in de toekomst minder fietsen op het plein foutgeparkeerd zullen staan. Toch zou het nog beter kunnen volgens haar. “Geweldig initiatief maar spijtig genoeg wordt er geen rekening gehouden met het nut van de witte ribbellijnen. Deze lijnen kunnen met een witte stok worden gevolgd en wijzen blinden en slechtzienden de weg. Het plaatsen van voorwerpen op of net langs deze lijnen is een bijkomende hindernis. Ik streef naar een toegankelijk Leuven waar iedereen het recht heeft om zich veilig te verplaatsen.”

Nele Symons klaagt aan dat blinden en slechtzienden het risico lopen dat ze letterlijk in de put vallen.
RV Nele Symons klaagt aan dat blinden en slechtzienden het risico lopen dat ze letterlijk in de put vallen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.