Nederlandse familie schenkt miljoen euro aan UZ Leuven

UZ Leuven is net zoals heel wat andere ziekenhuizen alsmaar vaker aangewezen op schenkingen voor broodnodig medisch-wetenschappelijk onderzoek.
Vertommen UZ Leuven is net zoals heel wat andere ziekenhuizen alsmaar vaker aangewezen op schenkingen voor broodnodig medisch-wetenschappelijk onderzoek.
Een familie uit Nederland heeft UZ Leuven één miljoen euro geschonken. De familie deed dat uit erkentelijkheid en deed eerder ook al schenkingen om het onderzoek van het Leuvense ziekenhuis mee te financieren. De exacte reden waarom de familie UZ Leuven zo erkentelijk is, werd niet bekend gemaakt.

UZ Leuven ontvangt een schenking van ruim één miljoen euro voor klinisch onderzoek. Een Nederlandse familie doet -na eerdere donaties- deze belangrijke schenking naar eigen zeggen uit erkentelijkheid, al werden daarover geen details bekend gemaakt. Zes medische afdelingen krijgen dankzij de gulle schenking een extra impuls voor hun onderzoekswerk. Het gaat meer concreet om pneumologie/slaaplaboratorium, gastro-enterologie/endoscopie, intensieve geneeskunde, hart- en vaatziekten, thoraxheelkunde/longtransplantatie en pneumologie.

Baanbrekende ommekeer

“Uit appreciatie voor de deskundige en humane medische zorg heeft dezelfde Nederlandse familie eerder al aanzienlijke schenkingen gedaan aan verschillende afdelingen van UZ Leuven. De familie is daarmee een van de grootste privéschenkers aan UZ Leuven”, klinkt het in het Leuvense ziekenhuis. “Die eerdere schenkingen hebben bijgedragen tot enkele veelbelovende onderzoeksresultaten. Ze hebben met name geleid tot een baanbrekende radicale ommekeer in de aanpak van de acute behandeling van jonge kinderen met ernstige ziekten of trauma’s in de afdeling intensieve zorg. Die nieuwe aanpak zal mogelijk wereldwijd gevolgd worden.”

Nog dit: budgettaire beperkingen treffen steeds vaker de financiële tegemoetkomingen aan het medisch-wetenschappelijk onderzoek. Bijgevolg is men alsmaar meer aangewezen op bijkomende financiële middelen zoals schenkingen van particulieren. In tegenstelling tot in België zijn dergelijke schenkingen in Nederland overigens niet ongebruikelijk.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Rudy Van Spaendonk

    Proficiat voor deze Nederlandse familie. Maar anderzijds, vind ik het schandalig dat onze Belgische overheid (federaal of regionaal) steeds meer de kraan toedraait voor de zorgsector. Waar gaan onze belastingen, taksen, BTW, e.d.m. naar toe? Juist.... De regionalisering en de comunautariseng slorpen alle middelen op. Kost de Belg heel veel geld. Met dank aan de linkse partijen (Defi, NV-A, en anderen).