Na 10 jaar bijna groen licht in dossier station Wijgmaal: “Bar Rosalie wordt de tweede partner”

De NMBS gaf het stationsgebouw in erfpacht aan de stad Leuven. Die gaf het gebouw vervolgens in erfpacht aan vzw Dialoog. Ondertussen gaat het dossier al zo'n tien jaar mee, maar nu is er eindelijk een oplossing in zicht.
Vertommen De NMBS gaf het stationsgebouw in erfpacht aan de stad Leuven. Die gaf het gebouw vervolgens in erfpacht aan vzw Dialoog. Ondertussen gaat het dossier al zo'n tien jaar mee, maar nu is er eindelijk een oplossing in zicht.
Het dossier over de nieuwe invulling van het stationsgebouw in Wijgmaal zit in een stroomversnelling. Nadat vzw SPIT de handdoek in de ring moest gooien na geschrapte subsidies stond vzw Dialoog er alleen voor, maar ondertussen is er een nieuwe partner gevonden in ‘Bar Rosalie’. Vzw Begeleid Wonen en enkele geëngageerde buurtbewoners gingen hiervoor een alliantie aan en zullen het café in het momenteel nog verloederde stationsgebouw uitbaten. 

Het stationsgebouw van Wijgmaal is al vele jaren een zorgenkind. Het is verloederd, om niet te zeggen vervallen en zelfs in die mate dat er in het voorjaar van 2010 sprake was van instortingsgevaar. De brandweer verwijderde toen twee schoorstenen, maar het was overduidelijk dat het gebouw uit de tweede helft van de 19e eeuw toe was aan een grondige renovatie. De hoogste tijd ook om jeugdhuis Impuls een nieuw onderkomen te bezorgen, wat ook gebeurde via de aankoop van een boot voor de jongeren. De vraag bleef: welke nieuwe functie moest het oude stationsgebouw krijgen? Om een antwoord te vinden op die vraag schreef de stad Leuven in 2013 een concessie uit voor de renovatie en de herbestemming. 

De helft van de oppervlakte werd voorzien voor een commerciële uitbating, de andere helft voor gemeenschapsdiensten. Helaas was er twee jaar later nog steeds geen kandidaat gevonden, wat de stad Leuven er eind 2015 toe bracht om het gebouw in erfpacht te geven aan vzw Dialoog. Die organisatie zou het gebouw renoveren en er naast kantoren en een schuilruimte voor reizigers ook een sociaal restaurant van vzw SPIT in voorzien. “Bovendien biedt SPIT opleidings- en tewerkstellingskansen aan mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt”, lieten Mohamed Ridouani (Sp.a) en Bieke Verlinden (Sp.a) optekenen in het voorjaar van 2016. “Via hun horeca-opleiding kunnen ze mensen inschakelen bij de uitbating van het horecagedeelte en de vergaderzalen in het gebouw. Een mooie samenwerking, en een nieuwe plek om het samenleven in Wijgmaal te stimuleren.”

In 2013 schreef de stad Leuven een concessie uit voor het stationsgebouw van Wijgmaal, maar die oproep had geen succes.
Vertommen In 2013 schreef de stad Leuven een concessie uit voor het stationsgebouw van Wijgmaal, maar die oproep had geen succes.

Minder subsidies

Toch nog geen eind goed, al goed, want in maart 2018 kwam er een stevige kink in de kabel. Deze kwam er nota bene vlak voor de indiening van de bouwaanvraag. Vzw SPIT bleek niet langer in staat om de horecazaak te openen en draaiende te houden wegens een vermindering van de Vlaamse subsidies. Een grote teleurstelling, zeker voor toenmalig gemeenteraadslid Hilde Van Wichelen (Groen) die al vele jaren droomde van een sociaal restaurant in haar thuisgemeente. “Ik hoop dat de stad het idee voor het sociaal restaurant niet loslaat”, reageerde Van Wichelen.

We zitten nu in de finale fase van een dossier met een lange voorgeschiedenis met meerdere hoofdstukken

Burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a)

Het project werd opnieuw in de onzekerheid gedreven maar nu – alweer twee jaar later - lijkt er toch licht te schijnen aan het einde van de bijzonder lange tunnel. “Vzw Dialoog heeft een nieuwe partner gevonden in Bar Rosalie. Dat is een alliantie tussen vzw Begeleid Wonen en geëngageerde buurtbewoners. Zij zullen samen instaan voor het uitbaten van dit nieuwe café”, zegt schepen Lalynn Wadera (sp.a). Burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) bevestigt dat de bouwaanvraag is ingediend. “En de adviezen lijken de goede richting uit te gaan”, klinkt het. “We zitten nu in de finale fase van een dossier met een lange voorgeschiedenis met meerdere hoofdstukken”, aldus de burgemeester. “Vzw Dialoog wil haar hoofdkantoor vestigen in het oude stationsgebouw en er komt ook een plek voor bijeenkomsten. Van zodra de bouwvergunning is goedgekeurd, kan de renovatie beginnen.” 

Oude locomotief

De benaming ‘Bar Rosalie’ lijkt te verwijzen naar de naam van een oude locomotief die vroeger werd gebruikt om grondstoffen en afgewerkte producten naar het station van Wijgmaal te vervoeren. In ver vervlogen tijden was Wijgmaal met het legendarische bedrijf Remy immers een knooppunt van werkgelegenheid. Tegenwoordig zijn er vooral dienstenbedrijven aan de slag op de bekende site aan het station.

Het stationsgebouw in Wijgmaal staat nu al jaren leeg, maar vzw Dialoog zal er haar hoofdkantoor vestigen na een grondige renovatie.
Vertommen Het stationsgebouw in Wijgmaal staat nu al jaren leeg, maar vzw Dialoog zal er haar hoofdkantoor vestigen na een grondige renovatie.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.